Beporzók tárlata

2022.05.10. 19:15

Döngicsélve gyűjtötték a nektárt az embernagyságú méhecskék

Szorgos méhek lepték el a Fekete István Látogatóközpont színes papírvirágait. Ők persze nem eltévedt ízeltlábúak voltak, hanem sárga-fekete ruhába öltözött toponári iskolások.

Turbéki Bernadett

A méhecskének öltözött diákok egy történetet játszottak el a méhek titkos életéről, és arról, milyen fontos feladatot látnak el a beporzással annak érdekében, hogy az emberek is jóllakjanak. Az előadást a Méhek és méhészek: ősi mesterség, amelyről keveset tudunk elnevezésű vándorkiállítás megnyitóján mutatták be. 

Forrás: Muzslay Péter

– A kiállítás anyagát Füstös Sándor méhész kezdte gyűjteni, majd mi többiek is csatlakoztunk hozzá – mondta Balogh László, a Nagyatádi Méhész Egyesület elnöke. – A Nagyatádról indult vándortárlaton a két évvel ezelőtt szervezett kiállítás anyaga látható, amely közelebb hozza a fiatalsághoz a nektárgyűjtőkről való gondoskodást, mert az agrárágazatban ez az egyetlen szakma, amely úgy érezzük, hogy még mindig nagyon távol áll az emberektől, mert keveset tudnak róla – tette hozzá a méhész.

Közelebb hoznák a méhészetet a fiatalokhoz. 
Forrás: Muzslay Péter

– Nagy bajban van a méhészet. Egyre kevesebben látják el az egyre több feladatot és nincs utánpótlás. Fontos, hogy egy ilyen helyszínen ahová, családok gyerekekkel jönnek, tanuljon a jövő generációja a méhészetről. Magyarországon 700 féle méh található, de ebből csupán egy, ami a miénk. Sajnos jelentősége van ennek a kiállításnak, hogy a gyerekek megtudják, milyen fontosak a beporzók – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a konferenciával egybe kötött kiállítás megnyitóján. 

A beporzók járulnak hozzá az ember is jóllakjon, mondta Bross Péter, az OMME elnöke. 
Forrás: Muzslay Péter

A tárlatot a Rippl Rónai Múzeum és a látogatóközpont munkatársai varázsolták interaktívvá, hogy minél több fiatal kedvet kapjon a mézkészítéshez, ha nem is a kiállított ősi eszközökkel, hanem modernebb változataikkal.

Szorgos méhecskék akcióban. 
Forrás: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában