Zene

2022.06.26. 11:30

Dobbal felelgettek egymásnak

A dobok mellett megszólalt a cajon és a marimba is a kaposvári zeneiskola ütőstáborában. Olyan ritmus- és dallamhangszerekkel is megismerkedhettek a tizenötödik nyári tábor résztvevői, amelyek csak ritkán kerülnek elő a tanév során. A dobtábor nemcsak a tanulásról, hanem az örömzenélésről is szól. A fiatalok csütörtökön Andocson, pénteken pedig Kaposváron mutatták meg, hogy mit tanultak.

Turbéki Bernadett

Tizennyolc fiatal zenélt egy héten át a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos ütőstáborában. 
– 2007 óta dolgozom a kaposvári zeneiskolában, és azóta minden nyáron megrendeztem az ütőstábort, amelyen a tanszak szinte összes növendéke rendszeresen részt vesz – mondta Horváth Virág, a zeneiskola igazgatóhelyettese. – Nem csak a zenélés kapott helyet a hét programjában: voltunk moziban, virágfürdőben. Amióta igazi szakmai táborrá alakult ez az együttlét, azóta úgy látjuk, hogy nagyon sokat fejlődnek a gyerekek e néhány nap során. 


– Mivel Fonyódon is tanítok, a táborba velem tartottak az ottani gyerekek. Rendkívül gyorsan és igazán jól összehangolódtak a kaposvári növendékeinkkel. Orff-módszerrel tartottunk játékos ismerkedést, közben a ritmusgyakorlatokra helyeztük a hangsúlyt – mondta Maurer Ágnes, a fonyódi gyerekek ütőtanára. 


– Régóta szerettem volna zeneiskolába járni. Amikor felajánlották, hogy ütőzhetek, kipróbáltam, és azóta is a dob a kedvencem. Örülök, hogy itt lehetek, nagyon sokféle hangszer van itt, amit ki lehet próbálni, és nagyon nagy ez a zeneiskola – mondta Kum Anna, aki Fonyódról érkezett a kaposvári zenetáborba. 


– Végre együtt lehetek a dobos társaimmal, és új gyerekeket is megismerhetek. Jól bírom az intenzív zenélést, amit a tábor követel, máskor is szívesen gyakorlok, ha van időm – mondta Waibl Noel, akiről az is kiderült: szereti ugyan a dallam-hangszereket, az igazi kedvence mégis a dobolás. 
– A testvérem miatt vagyok itt, ő tanult először zenét. Fuvolázni járt, aztán átpártolt a dobokhoz. Kapott egy dobszerkót, amibe én is beleszerettem. Nagyon jó, hogy itt kipróbálhatok többféle hangszert, és tetszik, hogy az ütőtanárok is beállnak zenélni közénk. Kedvencem a felelgetős, dél-amerikai hangulatú közös dobolás – árulta el Szabó Joel Mátyás, akiről azt is megtudtuk: szeretne zenei pályára menni. Az ütőtáboros gyerekek a gyakorlás szünetében sem tudják letenni az ütőket: olyankor asztaliteniszre váltanak és azzal ütik el az időt. 
 


Fotók: Muzslay Péter


 

Helyes válaszért nyeremény járt 
Maurer Ágnes arról is beszélt: végre van idő rá, hogy a hangszerek nevéről, eredetéről és történetéről is beszéljünk, miközben természetesen tanuljuk, hogy miként szólaltassuk meg. Délután egy kvízjáték keretében kérdezem vissza az ismereteket, a legügyesebbek zsákbamacska ajándékok közül választhatnak – tette hozzá a fonyódi növendékek tanárnője. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában