Helyi termelők

2023.03.08. 17:29

Kézműves vásárral köszöntötték a tavaszt Somogyváron

Több mint tucatnyi helyi és környékbeli termelő kínálta kézműves portékáját Somogyváron. A tavaszköszöntő vásáron húsvéti ajándékot is lehetett vásárolni.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Kürtöskalács és friss kávé illata csalogatta a vásárlókat Somogyvárra. A település központjában több, mint tucatnyi termelő kínálta portékáját. – A járgány, amelyen a kávégép van saját gyártású, három kerékpárból raktam össze – mondta el Vattay András, aki Dombóvárról érkezett kávékülönlegességekkel, amelyeket egy szekszárdi férfitől vásárol, akinek costa ricai ültetvényéről származik a kávébab. A modern ízvilágot régi, kesernyés ízzel ötvözik. Felesége pedig tűzzománc ékszereit kínálta, amelyek között nemzeti színű madárka, szívecske is megtalálható volt. – 2021-ben kezdtem el foglalkozni ékszer és ajándéktárgyak készítésével, gyártok például kézműves gyertyákat paraffin viaszból, varrott tulipánokat, könyvjelzőket, levendulazsákokat – mondta el a kézműves. Kelemen Gáborné Marcaliból hozta el húsvéti díszeit. – A kopogtatók alapját 88 éves édesanyám kötötte, ezt díszítettem ki, valamint dekupázs technikával készült tojásokat hoztam, ennek fa talpát pedig férjem készítette – mutatta alkotásait nyugdíjas alkotó. A kelevíziek standjánál a húsvéti mintás zsákocskák és a kisebb kosarak fogytak. – Közmunkásaink folyamatosan gyártják az ünnep előtt a fonott és varrott egyedi ajándékokat – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere. 

Joó Antal kilencedik éve méhészkedik Öreglakon, a vásárra hozott méhviasz krémet, propolisz tinktúrát, levendulás, kávés, rózsaszirmos, narancsos ízesítésű mézeket is. Pusztai Roland standjánál már tíz órára elfogytak a kolbászok. – Nyolcadik éve foglalkozunk füstölt áruk gyártásával, már füstöljük a sonkákat, készülünk az ünnepre – tette hozzá a kaposújlaki termelő. Radák Renáta parenyica, trappista, gomolya sajtjait hamar elkapkodták. – Sokakban kezd tudatosulni, hogy a házi kézműves termékben van anyag, amiért hajlandóak akár többet áldozni – mondta el a somogyjádi termelő. Molnár Éva mindkét keze tele volt finomságokkal. – Mindig itt vagyok, nagyon jó kezdeményezésnek tartom a vásárt – mondta el a vásárló. – Egyre több kézműves kínálja termékét nálunk, folyamatosan bővül a paletta, a húsvéti közeledtével különleges ünnepi ajándéktárgyakat is kínáltak – mondta el Hegedüs Henrietta, a vásár főszervezője. Az ajándéktárgyak mellett tésztakülönlegességek, húskészítmények, mézek is megtalálhatóak voltak a vásárban. – A kézműves termékeket olcsóbban megkapják, mint egy multiáruházét, valamint egyre tudatosabban keresik a vevők a minőségi élelmiszereket és örülnek, hogy helyi termelőt támogatnak a vásárlással – jegyezte meg Hegedüs Henrietta, akinek kosara telis tele volt finomságokkal, amelyet az önkormányzati rendezvényre vásárolt tombolaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában