Orkán erejű szél

2023.03.28. 07:27

Somogyban dolgoztak a legtöbbet a tűzoltók

Az Országos Katasztórfavédelmi Főigazgatóság közlése szerint országszerte több mint ötszáz esetben avatkoztak be a tűzoltók az orkán erejű szél miatt. Az egyik legtöbb esetet adó térség Somogy volt.

K.R.

Fotó: Németh Levente

Leginkább útra, épületekre dőlt fák, sérült tetőszerkezetek és közművek miatt riasztották a tűzoltókat az ország több vármegyéjében. A legtöbb beavatkozás a fővárosban, Pest, Somogy, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben volt.

Több ingatlan is lakhatatlanná vált a sérült tetőszerkezet miatt. Több, mint hetven esetben kellett a tűzoltóknak sérült épületeknél beavatkozniuk a vihar miatt. Tizenöt helyszínen a villanyvezetékek leszakadtak a viharos szélben, vagy fák dőltek rájuk, ezek eltávolítása is adott munkát.

A közlekedést is érintette a viharos erejű szél. A Kőröshegyi Völgyhídon a viharos szélben felborult egy kamion, amely akadályozta a forgalmat kora este. Somogy vármegyében a vasúti közlekedésben okozott fennakadásokat a viharos szél.  - Hétfőn a viharral kapcsolatban 43 beavatkozás történt, 35 fa dőlt útra, 4 vasúti sínekre, 1 villamos vezetékre. Marcaliban egy melléképület tetőszerkezetét bontotta meg a szél, Kaposváron a Tesco parkolóban a reklámtábla sérült meg a gyorsétteremnél, de közművekben nem volt fennakadás. A hajnali órákban Nagykorpádon fa dőlt az útra, Lengyeltótiban egy lakóházra. De szinte megyeszerte vonultak a tűzoltók a szél miatt, mindenhol voltak káresetek, mondta el érdeklődésünkre Mihályka Szabina, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A Mávinform közlése szerint Balatonszemesen még nem állt helyre a vasúti közlekedés, miután egy fa dőlt a felsővezetékre a helyi állomáson. 

Kedd kora reggel a Karádról Kaposvárra tartó vonat sem indult, s azt is közölték, hogy kedden pótlóbusszal indulhattak az utasok hajnali 4 órakor Kaposvárról Fonyódra, ugyanis a személyvonat valamint a visszafelé 6 óra 49 perckor induló InterRégió vonat nem indult. 

Balatonszárszó és Balatonboglár között már tegnap éjjel újraindult a közlekedés dízelvontatással, valamint a Siófok Kaposvár vonalon is - ott délután egy sínre dőlt fát távolítottak el, - valamint Jákó és Nagybajom között is. A Dombóvár-Gyékényes vonalon éjszaka helyreállt a közlekedés. 

A mai napra is szeles időt jósolt Meteorológiai Szolgálat, azonban a harmadfokú riasztásokat hétfő este visszavonta vármegyénkre. Ezzel együtt a szakemberek azt javasolják, hogy óvatosan közlekedjünk, s aki vonattal utazik előtte tájékozódjon a vasúttársaság online felületein a közlekedési lehetőségekről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában