Fotók

2023.03.10. 13:45

Balatoni borászatok is arany minősítést kaptak az országos borversenyen

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a Balatonboglári borvidék öt borászata arany minősítését vehette át.

Góz Lilla

Fotó: Picasa

– A borverseny nemcsak cégünk, hanem a borászati szakma számára is meghatározó jelentőségű esemény, nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét megrendezhettük a nagyszabású versenyt, amelyre összesen 501 nevezés érkezett – mondta Eric Thomas, a Syngenta Duna Régiójának növényvédelmi marketingvezetője. Hozzátette: a tavalyi évjárat a szélsőségek éve volt, eleinte az aszállyal kellett megküzdeni, majd a szeptemberi csapadéknak köszönhetően a szürkepenész okozott jelentős kártételt az ország szinte egész területén. 

– Az illatos szőlőfajták, mint az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Muskotály esetében kifejezetten jó évjárat lett a 2022-es és sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak – mondta el Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója. A zsűri elnöke hozzátette: nem volt könnyű a dolguk, a huszonnyolc aranyérem is jelzi, hogy a nehézségek ellenére minőséget képviselnek az évjárat borai. 

– A  hazai szőlőtermesztésben folyamatos a fejlődés,  de nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára – emelte ki Nyitrainé Sárdy Diána. A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat kapott a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2017-es Béres Tokaji Hatputtonyos Aszúja, Maróti Attila 2022-es Zenitje, a Maul Zsolt Premium Winery 2018-as Dávid cuvée-je, valamint a Szentpéteri Borpince 2022-es Nero Rosé Válogatása. A somogyi borászok közül a Garamvári Pincészet, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a PapPincészet, az Ikon Pincészet, a Rádpuszta Szőlőbirtok arany minősítéssel gazdagodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában