Fotók és videó

2023.04.14. 14:10

Áder Jánossal kísérleteztek együtt a lellei diákok

A klímaváltozásról, a természetvédelemről és az újrahasznosítás fontosságáról tartott fenntarthatósági tanórát a balatonlellei diákoknak Áder János. A volt köztársasági elnök ilyen előadással, először járt általános iskolában.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

– Mi az a három dolog, ami nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk itt a Földön? – tette fel a kérdést Áder János a gyerekeknek. A fiatalok többsége gyorsan kimondta azt a három szót, amire az egykori államfő gondolt. – Víz, levegő és föld – vágták rá sorban a tanulók. Ezután Áder János mindhárom lételemről és azoknak a fontosságáról beszélt a diákoknak, és még egy 13+1-es klímatotóval is készült a tanórára.

– Ki az, aki azt gondolja, hogy a Földön állandó a vízmennyisége, és ki szerint változó? – kapták az újabb kérdést a balatonlellei gyerekek. A legtöbben a változó szónál tették fel a kezüket. – Rosszul mondtátok, a víznek állandó a körforgása – folytatta Áder János. – Ami viszont az elmúlt 200 évben változott, az ennek a sebessége. A felgyorsult körforgásnak az eredménye, hogy kialakultak szélsőséges időjárási körülmények. Ezért vannak tájfunok és szupercellák is – magyarázta a folyamatot a volt köztársasági elnök.

A gyerekek azt is megtudhatták az előadáson, hogy mennyi a felszíni, folyékony, könnyen hozzáférhető édesvíz aránya a földön. Ezt három tanuló, néhány pohár és lábas, valamint egy kevés víz segítségével be is mutattak a teremben ülőknek. – A helyes válasz 0,007 százalék – mondta az előadó. – Ez nagyon kevés – kiabálta be az egyik diák. – Ezért kell vigyázni rá, és jól gazdálkodni a vízkészlettel – hangsúlyozta Áder János.

Az előadáson azt is megtudhatták a diákok, hogy egyetlen farmer előállításához 7600, egy autógumihoz 7850, egy pólóhoz 2500, egy pohár kólához 175, egy mobiltelefonhoz 100 liter vizet kell felhasználni. Áder János kiemelte: a fákat is óvni kell, mert a Földön évente egy Olaszország nagyságú területű erdőt vágnak ki. A volt köztársasági elnök hozzátette: érdemes gyűjteni a műanyag palackokat, nemcsak azért, hogy óvjuk a környezetet, hanem azért is, mert jövőre betétdíjasok lesznek.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában