Légi gyakorlat

2023.05.10. 17:02

A Balaton felett manővereztek a rendőrségi helikopterek

Repültek 250 kilós külső súllyal, alakzatban és a Balaton felett. A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának pilótái a siófok-kiliti reptéren gyakorlatoztak három helikopterrel szerdán délelőtt, amelyet a sajtó munkatársai is megtekinthettek.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

A ponyvák eltávolításával kezdődött szerdán reggel a munka a siófoki-kiliti reptéren. A helikopterek elektronikai berendezését éjszakánkként így védik. 

Fotó: Lang R.

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának Légirendészeti Szolgálata helikopter vezetőinek elméleti és gyakorlati oktatását végezték itt. Évente két alkalommal oktató pilóták felügyeletével hajtanak végre feladatokat, mint például a kötelékrepülés, mikor két helikopter egyszerre, egymáshoz közel  egy alakzatban manővereznek. Kovács Péter gyermekkora óta érdeklődött a repülés iránt. Gépész-és járműmérnök szakon tanult a fővárosban és négy éve másodpilóta a Légirendészeti Szolgálatnál. – Nagyon változatos a feladatkör, tavaly vízből mentési gyakorlaton vettem részt, most pedig 250 kilós külső súllyal repülök és gyakorlom a hajtómű és hidraulika meghibásodás során mit kell tennünk – mondta el a másodpilóta.

Fotó: Lang R.

A kiképzési repüléssel már a nyári idegenforgalmi szezonra is készültek a pilóták. Horváth Péter, főpilóta elmondta: nyáron egy MD 902-es típusú helikopterrel egy gépparancsnok, egy másodpilóta egy fedélzeti operátor, egy szerelő teljesít szolgálatot a siófoki-kiliti reptéren. – A Balaton teljes vízterülete felett repülünk, például ha nem látszik a párás időben a partvonal, akkor elveszti az ember a térbeli helyzetérzékelését és ilyen esetekben már többször kellett fürdőzőt mentenünk, de több alkalommal eltűnt hajóhoz is kaptunk riasztást a vízi rendőröktől – tette hozzá Horváth Péter. A főpilóta kiemelte: a külső súlyos repülés ahhoz ad alapot, hogy bajbajutott személyt ki tudjanak menteni kötélen akár a Balatonból, vagy katasztrófa sújtotta helyszínről.

 

A magyar rendőrségi repülés több, mint hetven éves múltra tekint vissza Az 1970-es évek végén váltották le a repülőgépeket helikopterekre, mivel ezeknek a gépeknek jóval szélesebb körű a felhasználása a rendészeti tevékenység tekintetében. – Mikor én kezdtem a pályát volt a hadsereg és a mezőgazdasági repülés, Szolnokról és Nyíregyházáról sok pilóta került ki, most sokkal nehezebb az utánpótlás megtalálása és nevelése, de mindannyian azon dolgozunk, hogy a nyugállományba vonult kollégákat pótoljuk – mondta el Horváth Péter.

Készült a Somogy Televízió felvételeiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában