Horgász EB

2023.06.25. 20:00

27 ország versenyzői mérték össze tudásukat a Desedán

A hétvégén ismét rangos versenynek adott otthont a Deseda. Itt rendezték meg a Horgász Európa Bajnokságot, mintegy 27 csapat részvételével.

Barkóczy László

– A Magyar Országos Horgászszövetség a Horgászegyesületek Somogy megyei Szövetségével és a Kaposvári Sporthorgász Egyesülettel közösen szervezte ezt a rangos versenyt – mondta el kérdésünkre Kovács Gábor, a rendezvény egyik szervezője. – Igazából hiába európa bajnokság a neve, mégis sokkal inkább egy világversenyről van szó. Gyakorlatilag szinte ugyanaz a mezőny jött el erre a versenyre, mint a világbajnokságra. 28 ország nevezett előzetesen, és abból 27 ország jelent meg a versenyen. Az eseményen a cél, hogy a csapatok négy óra alatt a lehető legtöbb halat fogják ki a tóból.

Minden egyes versenyző mögött ült egy bíró is, aki hivatalosan feljegyezte a kifogott darabszámot, az értékelés pedig súly alapján történt. Ezt hivatalos mérleggel végezték a bírák, mely mérést követően a halakat azonnal visszaengedték a tóba. 

– Nagyon komoly szabályrendszere van a versenynek – folytatta Kovács Gábor, – szinte minden mozdulatát, eszközét, időrendjét meghatározzuk a sportolóknak. Kötve van a használható botok típusa, darabszáma, az etetőanyag és az élőanyag mennyisége is, amit csalinak használhattak a horgászok. A versenyzők csak a kijelölt területeken horgászhattak, de a szabályzat azt is meghatározta, hogy oda mikor mehet be, és jöhet ki a valaki.

 

Az egyes horgászhelyeket a Desedán kijelölt szektorokban sorsolással döntötték el. A huszonhét ország nemzetenként öt versenyzője között előre kisorsolták a helyeket, melyekről aztán a legtöbb halat kellett kifognia.

– Nagyon örülünk, hogy a Deseda ilyen rangos versenyek helyszíne lehet – mondta el a szervező. – Ez a tó méltó arra, hogy ilyen magas szintű bajnokságokat rendezhessünk rajta. Adott a jó infrastruktúra, gazdag a tó halállománya, és rendelkezésünkre áll egy nagyon jó szervezőcsapat is. Amikor a világszövetség eldönti az adott év versenyhelyszíneit, nagyon szívesen jelöli ki Magyarországot, és ezen belül a mi tavunkat, a Desedát is. A magyarok híresen jó vendéglátók, és nagyon ügyelünk a halállományunkra, tehát akik nálunk versenyeznek, azok egészen biztosan nem üres szákkal állnak fel a pert mellől.

Kovács Gábor elmondta azt is, hogy a magyar csapat végig esélyes volt a jó helyezésre, hiszen hazai pályán küzdhettek, és a legkiválóbb horgászok erősítették a magyar válogatott keretet.

– Optimista ember vagyok, én nagyon előkelő helyre várom a magyarokat – latolgatta az esélyeket Szénási Béla, a magyar válogatott csapatkapitánya. – Annál is inkább mert a Deseda egy nagyon jó terep a színvonalas szereplésre. A csapatunk egyébként is erős keszegfogásban, ezekkel a finomszerelékes felszerelésekkel, tízes előkékkel, 16-os horgokkal, a dévérkeszegekre specializálódtak. A verseny alatt azt tapasztaltam, hogy voltak azért olyan helyek a tó körül, ahol egyszerűen nem tudtuk megnyerni a szektort, mert például Nagy András az A szektorban 35 centiméteres vízben horgászott. Ott azért annyi hal nem volt...

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában