Sonline.hu videó

2023.06.03. 20:00

Átszövi a mindennapokat a nemzeti összetartozás - VIDEÓ

Fájdalmas pillanat a magyarság történetében, hogy 103 évvel ezelőtt felforgácsolták az országot, hangsúlyozta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a Trianoni megemlékezés kaposvári eseményén a hétvégén. A határon túli településvezető kiemelte, a döntés ellenére is a magyarok összetartoznak.

Marosi Gábor, [email protected]

– Ezt semmi sem példázza jobban, mint hogy itt Kaposváron a csíkszentdomokosi születésű püspök, Márton Áron szobra előtt együtt ünnepelünk a kaposváriakkal, a csíki polgármesterekkel, az érsekkel és a püspökökkel – mondta Korodi Attila. Csíkszereda polgármestere beszédében úgy fogalmazott, az összetartozás nem valami elvont fogalom, hanem meg tudjuk tölteni tartalommal. – Az itt álló szobrot kaposváriak kezdeményezésére állították, ami azt jelenti, hogy a legendás Márton Áron püspököt itt is ismerik és tisztelik. Úgy, ahogyan otthon Csíkban is jól ismerjük Kaposvár híres szülötteit, például Nagy Imre miniszterelnököt –  emelte ki Korodi Attila.

A határon túli településvezető felidézte, hogy a kaposváriak minden évben elzarándokolnak a csíksomlyói búcsúba. Arra a helyre, ahol 1949-ben éppen június 4-én Márton Áron püspök elfogatása előtt utoljára felvonult egy fehér lovon csángó fiatalokkal körülvéve. Akik azért voltak ott, mert meghallották, hogy a kommunisták el akarják fogni, ezért élőláncot fogtak köré. – Nagy Imre, Márton Áron. Távol egymástól, de ugyanazon rendszer ellen harcoltak – hangsúlyozta Korodi Attila. – A nemzeti összetartozás nem valami egyszerű dolog, hanem átszövi minden napjainkat. A csíkszeredai és kaposvári gyerek is magyarul mondja ki az első szavakat. Első énekei között ott van a „Süss fel nap!”. Tudja, hogy ki volt Mátyás király, Dobó István, Kossuth Lajos, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor és Fekete István – tette hozzá.

 

A trianoni megemlékezés kaposvári eseményén közreműködött a Déryné Vándorszíntársulat, a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar is. Az esemény zárásaként többen is koszorút helyzetek el Márton Áron püspök szobránál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában