Kiállítás

2023.08.23. 20:00

A megfelelő gomba sapkának sem utolsó – kalaposok lepték el a piacot

Gombák földjén címmel különleges kiállítást nyílt a Kaposvári Nagypiac vásárcsarnokában. A tárlaton azt is megtudhatják, hogy például taplógombából sapka vagy terítő is készíthető. A közeljövőben iskolás csoportoknak is bemutatják a tárlatot.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Giga gomba kompozíciók csalogatták az érdeklődőket a Kaposvári Nagypiac kiállítására. A vándortárlat Pécsről érkezett. Orbán Krisztina vásárcsarnok-vezető elmondta: több ezer vásárló és félszáz diák fedezte fel az interaktív tárlatot a a baranyai vármegyeszékhelyen. Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Rákóczi téri tárlat Pécs után Kaposváron, majd Szombathelyen lesz látható. Fontosnak tartja, hogy egy vidéki nagyváros piacán az edukációnak is helyet adjanak, a tárlat ezt a célt is szolgálja. Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere köszöntőjében elmondta: a piac reneszánszához érkeztünk, újra felértékelődnek a helyi alapanyagok. 

 

– Nem csak vásárolhatunk itt, hanem közösségi térként is funkcionál a piac és ez a kiállítás a tanulásról szól, a gombák világába nyújt betekintést – emelte ki az alpolgármester.  A tárlaton 1910-es gomba szakellenőri tanúsítványba olvashatunk, valamint szárított gombákat is kézbe foghattunk. Azt is megtudhatják, hogy a taplógombából készült sapka télen fűt, nyáron hűt. – A piac olyan közösségi tér, ahol barátságok szövődnek és primőr hazai termékeket kaphatunk, valamint nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a ingyenesen bevizsgáltathassák a lakosok az erődben szedett gombákat – mondta el Róna Ágnes, a Kaposvári Nagypiac vezetője. Kiemelte: céljuk, hogy felnőtteknek és gyerekeknek is bemutassák a gombák fajtáit, felhasználási módjukat.

Egészséges, de veszélyes


 

Deák Attila gomba szakellenőr április óta heti négy napon reggel hat órától délután egy óráig vizsgálja az érdeklődőket. Elmondta: sok lakossági vizsgálatot végzek, de sajnos kevés a fiatal hoz gombát. – A foglalkozásokon kiemelt figyelmet szentelek annak, hogy bemutassam a gyilkos galócát, ugyanis ennek elfogyasztása után hosszú a lappangási idő és mire kiderül a mérgezés, szinte visszafordíthatatlan a szervezet károsodása – emelte ki a szakellenőr. A kiállításmegnyitón bevizsgált gombákból készültek finomságok, mint például róka-vagy szarvasgombás sajtok. A nagy melegben somból és bodzából készül szörpökkel csillapíthattuk szomjunkat 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában