Fotók

2023.09.21. 09:09

A koppányi égre-nézők fényszennyezettség nélkül fotózhatják a galaxisokat

Szívesen látogatják az asztrofotósok Törökkoppányt, a településen alacsony a fényszennyezettség, ezért kiváló képek készíthetőek a távoli csillagokról, de akár galaxisokról, vagy a Tejútról. Nem is meglepő, hogy itt van a Magyar Asztrofotósok Egyesületének a székhelye.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A sötét égboltot kémlelő társaság tagjai 2021-es Csillag-Képek című kiállításának egy szűkített anyagából nyílt kiállítás a törökoppányi Hangya-házban a Koppány-napok keretében. A megnyitón Varga György polgármester méltatta a mozgalmat és kiemelte, hogy a hely különleges értéke a fényszennyezésmentes égbolt. Ez olyasmi, ami nincs mindig szem előtt, de az itt készült képek hozzájárulnak a falu kultúrájának gazdagításához. A tárlaton a Törökkoppányban készült képek is megtekinthetőek. 

Az egyesület tagjai asztrotájképeket, mély ég fotókat és nap-bolygó-üstökös képeket is bemutattak. Magyarországon néhány hely létezik csupán, ahol nagyon sötét az ég, ilyen a Bükk, a Hortobágy, az Alföld pár szeglete, és a Dunántúlon a Balatontól déli irányban Somogyban és Tolnában. Az európai országok nagy többségében nincs ilyen sok tiszta égbolt – mondta Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke. Nem árt tudni, hogy amit meg akarnak örökíteni az asztrofotósok, azok általában csak nagyon halványan érzékelhetők távcsővel nézve is. 

– A távolság legyűrésében a fényképezőgép segít nekünk, mert az addig gyűjti a távoli fotonokat, amíg neki jólesik, akár éjszakákon át. Egy asztrofotó nem pár perc alatt készül, hanem lehet, hogy szakaszos rögzítéssel többször vissza kell térni az objektumhoz és fotonokat kell gyűjteni – magyarázta Francsics László a képkészítés folyamatát. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy nagyon sötét legyen a forrás és a fénybefogadás közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában