Megemlékezés

2023.10.06. 18:05

Ma sem állja semmi a szabadság útját

A kaposvári Városligetben a kadétok és a huszárok díszsorfala mellett tartották meg az aradi vértanúk ünnepi megemlékezését Kaposváron.

Koszorus Rita

Az ünneplőket Giber Vilmos, képviselő és tanácsnok üdvözölte. Felidézte, hogy 10 évvel az aradi tizenhármak kivégzése után Deák Ferenc emlékfákat ültetett a mártírhalált halt tábornokok emlékére, amelyekkel emlékeztetni akart. – Hogy október 6-a Aradot, nemzetünk Golgotájává tette, hogy a vértanú halálának az ad értelmet, ha belőle új élet sarjad. És arra is, hogy 1848. emléke és a 48-as követelések a világosi fegyverletétel után is tovább élnek politikai nemzetünkben. Lehetnek nálunk hatalmasabbak és erősebbek, de nincs az az erő és hatalom ami az 1848. márc 15-én megfogalmazott törekvéseinknek útját állhatná, és nincs olyan erő sem, amely meg tudná állítani a saját útját járni akaró Magyarországot, mondta Giber Vilmos. 

 

Az ünnepi beszédet követően a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort, amely során felsorolták az Aradon kivégzett magyar tábornokok neveit, majd fehér rózsákat helyeztek el. Ezt követően a megemlékezők a kadétok és a huszárok felvezetésével lerótták kegyeletüket az aradi vértanúk emlékműveinél. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában