Állománycsökkentés

2023.11.20. 11:44

A vadászterületek határait és a tervszámokat se ismerik a vadak

Csak nehezen tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezés miatt meghatározott kilövési számokat a vadászatra jogosultak Somogyban. Noha az elmúlt vadászati évhez képest a terítékadatok 23 ezerről 14 ezerre mérséklődtek, továbbra is apasztani kell az állományt.

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

Az állománycsökkentést indokolja, hogy egyre közelebb van határainkhoz az ASP: nyáron Horvátországban is terjedni kezdett a sertésekre veszélyes megbetegedés. Arról Neszményi Zsolt főispán beszélt a lábodi trófeaszemlén, hogy 11 olyan vadásztársaság van Somogyban, amely a Drávával határos, ott külön szabályokat léptettek életbe a vírus megfékezésére. Hozzátette: azok a társaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat, bírságra számíthatnak. 

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérdésünkre azt válaszolta: három vadászatra jogosult számíthat bírságra, ugyanakkor a hivatal elrendelte a határ mentén kilőtt valamennyi vaddisznó mintázását és ASP-vizsgálatra küldését, valamint a fokozott tetemkeresést. Csakhogy a kilövési célszámok teljesítése sokszor a terület jellegéből adódóan nehéz. 

– 100 hektáron lehet 0,5 vaddisznó, nálunk jelenleg 2,5 ez a szám. Sajnos hiába teszünk meg mindent az állomány apasztására, ha más területekről átjönnek a disznók, mondta Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke. A zákányfalui területen nincsenek különleges intézkedések, de ez szerinte bármikor változhat. Az azonban szerencsés, hogy a határkerítés valamelyest gátolja a fertőzött disznók átkelését magyar oldalra. Igaz, a vaddisznó képes arra is, hogy átússzon a Dráván. 

– Egy év alatt 124 disznót kellene kilőnünk, harminc év alatt egyszer se lőttünk ennyit egy évben, mondta Mátyás Zsolt, a Kerner Drávamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza. – Az állomány apasztása négy éve kezdődött, akkor 122-t lőttünk, de tavaly és azelőtt 75–80-nál nem tudtunk többet. Sikeres csak akkor lehet a védekezés, ha mindenki egyformán kiveszi a részét a gyérítésből. 

Csak az előírt tervszámok hatvan százalékát teljesítették

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérdésünkre azt közölte, hogy Somogy vármegyében a vadászatra jogosultak az előírt tervszámok mindössze hatvan százalékát teljesítették az elmúlt vadászati évben. 

– Ez véleményem szerint nem csak a területi adottságok miatt van így, mondta Udvaros Zoltán, látrányi és bonnyai vadásztársasági elnök. – Egyik területen sem tudják teljesíteni az előírt számokat, de ez azért is van, mert nincs annyi disznó, mint amennyit ki kellene lőniük. Éveken keresztül erőltettük a disznók kilövését, s emiatt több koca került terítékre. Ráadásul most gondok vannak a szaporulattal az aranysakál elszaporodása miatt, tette hozzá Udvaros Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a dúvadat is gyérítik a területükön. Éppen az elmúlt hétvégén tartottak egy vadászatot, amely során negyven sakál, borz és róka esett. Sertéstetemet nem találtak egyik területen sem, viszont nem javasolják a tagoknak, hogy elvigyék a húst. 

Kompenzálnak 

Az elejtett vadért 25, illetve 45 ezer forintos kompenzációs díjat fizet az állam. E mellé a hatóság állatorvosi igazolás ellenében további 5 ezret, a szállításért 3 ezer forintot ad. Ez a tagok számára jelentősen megemeli a vadhús árát, a támogatással viszont jobb bevételi forráshoz jutottak a vadászatra jogosultak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában