Karácsonyi vacsora

2023.12.26. 19:50

Akkor is jót akartunk enni, ha az többe került

Már napokkal a hosszú ünnepi hétvége előtt beszerezték a családok az alapanyagokat az ünnepi ételekhez. Megkérdezett olvasóink átlagosan 20 ezer forintból igyekezett megoldani a karácsonyi étkezést, de sokan vannak, akik semmit sem költenek erre, mert ők vendégségbe mennek.

Kovács Gábor László

Egy friss felmérésből kiderült, hogy a válaszadók majdnem fele az idén legfeljebb 20 ezer forintot költ a karácsonyi vacsorára, 16 százalékuk 20 ezer és 30 ezer forint között szánt erre a célra. Jóval kevesebben vannak azon honfitársaink, akik többet áldoznak a karácsonyi fogásokra. A válaszadók 6 százaléka 30 ezer és 50 ezer forint között, és mindössze 4 százaléka több mint 50 ezer forintot tervezett áldozni a karácsonyi étkezésre. Ugyanakkor a válaszadók negyede nem költ semmit ételre, mivel vendégségbe megy, s nem ő fizeti a karácsonyi vacsorát. 
Az idei évre különösen jellemző, hogy az emberek a pénztárcájukra odafigyelve vásárolnak a karácsonyi konyhára, és a kutatás alapján az ajándékok terén is egyre nagyobb tudatosság jellemző a magyarokra. A megkérdezettek 35 százaléka úgy vesz ajándékot, hogy egy megbeszélt összeghatár fölé nem megy árban. Minden negyedik válaszadó szerint kifejezetten hasznos, ha a mindennapi élethez szükséges tárgyakat ajándékoz, míg a válaszadók ötöde valamilyen okból egyáltalán nem vesz idén ajándékot. Csupán a válaszadók 8 százaléka költ tudatosan prémiumajándékokra, ebben a kategóriában a jó minőségű kávé vezet. További 8 százalék számolt be arról, hogy bár nem úgy tervezték, de vásárlás közben végül sokkal többet költöttek ajándékokra. Mindössze a válaszadók 5 százaléka gondolkodott saját készítésű karácsonyi ajándékokban. A karácsonyi ajándékbeszerzést a megkérdezettek 39 százaléka már december elején elkezdte. 
 

Lévai László (Kaposvár)
Hetési Villányi Éva (Bárdudvarnok)
Nagy Renáta (Marcali)
Az ünnepi asztalon lesz tarja, göngyölt sertéscomb, rántott ponty, franciasaláta, somlói galuska, oroszkrémtorta, gesztenyés sütik. Én magam szereztem be, és készítem el a konyhában, nem néztem az árát. A fiam Németországban él az unokáimmal, a lányom Győrben, de igyekszünk, hogy karácsonykor együtt legyen a család. Már napokkal előbb beszereztem a hozzávalókat a karácsonyi menühöz, jönnek az unokák, a rokonok. Zellerkrémleves lesz, harcsa roston, szűzpecsenye burgonyakrokettel, párolt zöldség, gesztenyepiskóta, bejgli, aprósütemény. Minden jóval drágább volt, mint tavaly, a halért is sokkal többet kellett fizetni. Már mindent sikerült beszerezni a karácsonyi étkezéshez, nálunk a fogások alapját a pulyka, a hal, a franciasaláta és a bejgli adja. Az idei alapanyagok jóval többet kerültek, mint korábban. Én és a párom készítjük el a karácsonyi ételeket, valamint a párom unkatestvére, aki cukrász. Négy gyermek van a szűkebb családban, a legkisebb a kétéves kisfiam. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában