Siker

2023.12.22. 11:30

Vadépusztai búzavirág kapott érmet a csokivilágversenyen

Góz Lilla

Naponta több száz bonbont készít megrendelésre a karácsonyi ünnepek előtt a balatonlellei Földes Csilla. A megfeszített munka közben egy örömhírt kapott. – Szeptemberben neveztem öt bonbonnal az Academy of Chocolate londoni világversenyre és álmomban sem hittem, mind az öt édességgel érmet kapok a hetven tagú szakmai zsűritől – mondta el a lellei bonbonkészítő. Hozzátette: a nemzetközi versenyre 1400 terméket neveztek Európából, Amerikából, Ázsiából, valamint Afrikából, Ausztráliából, a Csendes-óceáni térségből. – Ezüst minősítést kapott az ibolyás, áfonyás, málnás, valamint a búzavirágos bonbonom, bronzérmet szerzett a máklikőrös, szilvás és som-vaníliás ízesítésű – sorolta büszkén Földes Csilla. 
A világversenyekre mindig egy újdonsággal készül, sosem a meglévő kínálatából választ. Készített már pitypangos, fekete fokhagymás vagy éppen szarvasgombás édességet is. – Kaptam egy termelőtől somvelőt, az új bonbonban emellé almát párosítottam, csökkentve a savanyú ízt és a harmadik réteg vaníliás krém volt – mesélte a kézműves bonbonkészítő. 
A búzavirágos bonbon ötlete pedig a vadépusztai búzamezőn született meg. – Nagyszüleim ezen a településen vannak eltemetve, s amikor mentünk édesanyámmal a sírjukhoz, akkor láttam egy szál csodaszép kék búzavirágot – mesélte hogyan született az új édesség ötlete. – A fejemben már akkor össze is raktam a receptet, a száraz virágot tejszínes alapba áztattam három napra, ebből lett egy nagyon izgalmas ízű krém. A burok kapott egy sötétkék csillogó festést, tette hozzá Földes Csilla, aki azt is elmondta, hogy a vásárlói vélemények mellett ezek a díjak még jobban inspirálják, hogy megédesítsék mások életét. 
Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában