Bevásárló turizmus

2024.01.12. 11:30

Verőcén a magyar palánta, ideát a horvát sör olcsóbb

Az árstopos termékek kivezetése után kevesebb horvát turista érkezett vásárolni Barcsra, de újabban ismét megélénkült a bevásárlóturizmus. Apróságokért a magyaroknak is megéri átjárni a határon, és összességben több ezer forintot spórolhat az, aki böngészi a reklámújságokat a határ mindkét oldalán.

Kovács Gábor László

Egy átlagos hétköznap délelőtt nincs nagy nyüzsgés a barcsi áruházak környékén. A Gáspár házaspár Szulokból jött, hogy elintézze a hétvége előtti bevásárlást, és beavattak bennünket a bevásárlóturizmus részleteibe. 
– Már nincs az a tömeges mozgás, mint régen volt – állapította meg Gáspár Józsefné, akinek vannak tapasztalatai, hiszen vámtisztként dolgozott valaha. – A horvátok most főként üdítőért jönnek, valamint olajat, lisztet és cukrot vesznek. A magyaroknak a friss zöldségért és a húsféleségekért érdemes átjárniuk. 
– Mosópor, műtrágya, vetőmag, táp – sorolta a férje, hogy a magyaroknak mit érdemes venniük a határ túloldalán. – Érdekesség, hogy a magyar palántákat és vetőmagot harmadáron lehet beszerezni Horvátországban. 
Miközben a szuloki párral beszéltünk, egy középkorú férfi horvát rendszámú autójába pakolt. Üdítőt és ásványvizet vett több rekesszel, és érdeklődésünkre mosolyogva csak annyit válaszolt, hogy nem beszél magyarul. 
Egy barcsi áruház eladója arról panaszkodott, hogy nem köszönnek és nem elég udvariasak a horvát vevők. Eddig csak az üdítőket vitték, de mostanában már viszik a felvágottat és a konzervet is – tette hozzá. 
Még mindig a barcsi fürdő jelenti a fő vonzerőt a horvát vendégek számára, és csak járulékos program náluk a bevásárlás – mondta Kocsis Tibor, a somogyi vállalkozói központ barcsi irodavezetője. 
– A bevásárlás során rendkívüli módon válogatnak – mondta. – Van néhány termék, ami tartósan olcsóbb nálunk, általában ezeket keresik a horvátok Barcson. Ugyanígy odaát is vannak olyan termékek, amelyeket nekünk érdemes leemelnünk a verőcei üzletek polcairól, mert olcsóbbak, mint idehaza. 
Mindenesetre havonta több ezer forintot megtakaríthat az, aki figyeli az akciókat a határ mindkét oldalán. 

 


Fotó: MP

 

Érdemes vadászni az akciókra a határ mindkét oldalán 


A zöldségek legtöbbje tartósan, hosszabb ideje olcsóbb a horvátoknál, állapították meg a határ mentén élők. A horvátok Barcsról leginkább az ásványvizet viszik, de a saját sörüket is, ami olcsóbb, mint náluk, ahol gyártják. A hústermékeknél vegyes a kép, mert van, ami itt, és van, ami ott olcsóbb. A horvátok a csirkehúst előszeretettel veszik, mert azért többet kell fizetni Horvátországban, viszont más húsfajták náluk kerülnek kevesebbe. Egy magyarnak viszont a tejet érdemes hazahozni, hiszen egy kétliteres tejért 740 forintot kell fizetni jelenleg. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában