Fotók

2024.02.08. 15:45

Gengszter lett a tanárból: a Zichyben mindenki jelmezt húzott

Évről évre egyre látványosabb farsangi jelmezeket készítenek, és bővül a beöltözők köre a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban. A farsangi felvonuláson a tanárok is kiveszik a részüket a mókából.

Kovács Gábor László

Cérna, csipke, kabát és kalap – a cél az volt, hogy a ruha minél őrültebb legyen. A méteráru boltban sok anyagot vásárolt hozzá, és tudta, hogyan kell megcsinálni, hiszen zichys, mondta a 11/B osztályos Kelemen Bori, aki animációt tanul. Az Alice Csodaországból című könyvből választott karaktert magának. 

– Farsang idején megpróbáljuk a diákok kreativitását felszínre hozni – mondta Czeider Ádám történelem-angol szakos tanár. – Az én jelmezem az olasz maffia világát idézi. Bármily meglepő, de ez sem áll távol egy pedagógustól, hiszen tréfásan azt is mondhatnám, hogy valamiből meg kell élni...

A tanári kar az 1920-as éveket választotta témául. A tanárnők mintha a jazz-korszak lokáljaiból léptek volna elő, a férfi tanerők pedig a gengszterkorszak figuráit hozták. Motiváció a diákoknak is, ha a tanárok maskarát húznak, és a gyerekek ilyenkor utánaolvasnak az adott korszaknak, állítják a pedagógusok. Az iskola közel 300 tanulójából legalább a fele jelmezt ölt ezen az egész napos programon. Közben tanítás is van, de másképp, majd este 18 órától 22 óráig tartó farsangi bállal zárul a nap. A divat és jelmeztervező szakosok maguknak, sőt iskolatársaiknak is elkészítik a jelmezeket. 

– A diákjaink sok alkotással maradandóan gazdagították már a várost – mondta Surányi Péter igazgató. – Legutóbb a Szent Imre utcában egy ház falán avattunk mozaikot, és a munka az idén folytatódik, a mozaikok a múzeum oldalát díszítik majd.  

A Zichyben a tanulók az érettségi mellett szakmai bizonyítványt szereznek nyolc szakra. Az említett divat és jelmeztervező mellett a grafikus a legnépszerűbb, de kedvelt a művészeti és médiafotográfus, a mozgóképi animáció készítő, illetve a kerámiaműves és a textilműves szak. A dekoratőrök a Fő utca kirakatain gyakorolhatnak. A Zichy népszerűségét jelzi, hogy általában 160 gyerek jelentkezik ide, de mindössze 60-at vesznek fel, és a felkészítő szakkörre jóval többen szeretnének bejutni, mint ahány hely van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában