betegség

2018.09.24. 17:30

Hasmenés, hányás és torokfájás köti ágyhoz a gyerekeket

Sok bölcsődés, óvodás és iskolás hiányzik Kaposvárról kétféle vírusos megbetegedés miatt. A gyermekorvosok szerint a hányás, hasmenés és légúti fertőzések gyors lefolyásúak, de a betegség esetén azt tanácsolják, hogy a gyerekek ne menjenek vissza közösségbe, míg meg nem gyógyultak.

Góz Lilla

Zsúfolásig megtelt az egyik kaposvári gyermekorvosi rendelő várója. A pár éves gyermektől a kamaszig minden korosztály arra várt, hogy bejusson orvosához. Viktória hetek óta hiányzik az óvodából. Édesanyja azt mondta: az éjjel kislánya többször hányt és lázas is volt. Egyszer már elkapta a vírusos megbetegedést, de most ismét visszaesett.

– Kétféle vírusos megbetegedés miatt fordult több gyermek rendelőnkbe a napokban – mondta el Ifjabb Pavlovics György. A kaposvári gyermekorvos hozzátette: légúti megbetegedések mellett hányás, hasmenés jelentkezik a bölcsődésektől egészen az iskolás korosztálytól.

– Szerencsére gyors lefolyású megbetegedésekről van szó. Diétát és hányinger csillapítás javaslunk, a nagyobbaknál székletfogó széntablettát. Továbbá míg nem gyógyult meg a gyermek, addig ne menjen közösségbe – jegyezte meg Ifjabb Pavlovics György. Hozzátette: a légúti megbetegedés a változékony időjárásnak köszönhető, ugyanis míg reggel hűvös volt múlt héten, addig napközben szinte nyárias meleg, ilyenkor pedig a réteges öltözködésre nagyon oda kell figyelni.

Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményeinek főigazgatója elmondta: tizenkét oktatási intézményük tapasztalják, hogy több gyermek légúti megbetegedéssel küzd, de nem lehet beszélni járványról. Megjegyezte: a betegek általában öt napot hiányoznak, jelenleg az iskolákban 7-8 százalék a hiányzók száma.

Az orvosok az tanácsolják, hogy evés előtt, az udvaron töltött szünet után, illetve mosdóhasználat esetén lehetőség szerint előtte és utána is, alaposan, szappannal mossa meg a gyerek kezét, tüsszenteni pedig zsebkendőbe próbáljon, vagy legalábbis takarja el a száját. Az óvodai helységek és a tantermek gyakori szellőztetéséről se feledkezzenek meg a pedagógusok. Az ősz beköszöntével az idényzöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend és rendszeres mozgás biztosításával felkészíthetjük szervezetünket a közelgő időszak megpróbáltatásaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában