nincs kereslet

2018.10.17. 11:30

Megrendelésre vár a nehéz helyzetű szociális szövetkezet

Egyedi falazóelemeket gyárthatna a zicsi szociális szövetkezet egy pályázaton nyert gépsorral, de nem érkezik megrendelés. Emiatt nehéz helyzetbe juthatnak, holott minden követ megmozgatnak, hogy munkát adjanak a rászorulóknak a településen.

Kovács Gábor

Segítségre szorul, támogatás híján könnyen bajba kerülhet a zicsi szociális szövetkezet, erre hívta fel a figyelmünket a somogybabodi Tóth Hajnalka. Rendszeresen átjár hozzájuk a falujából, hogy náluk dolgoztassa fel a kertben hullott almát. Almalevet készíttet belőle, amelyet hőkezelt zacskóba csomagolnak a szövetkezet munkásai.

– Jéghideg vízben kell megmosniuk a gyümölcsöt a dolgozóknak, mert tönkrement a bojler, és nincs pénzük a javíttatásra – vette észre a fiatalasszony. – Sajnálom őket, mert nemcsak a nevük szorgos, de azt láttam, hogy mindannyian szorgalmasak. Most viszont attól tartanak, hogy megszűnhet a munkájuk. A fűtéssel is gond van. A hajdani iskolaépületben van a telephelyük, és félő, hogy vacogni fognak, ha hidegebbre fordul az időjárás. De még ezt is kibírnák, ám attól tartanak, hogy nem lesz munkájuk, ha így folytatódik.

– Ha őszintén elmondom a helyzetünket, sírva is fakadok – panaszolta Hoffman Ferenc, a Zicsi Szorgos Kezek Szociális Szövetkezet elnöke. 2013 nyarán alakultak meg. Gyümölcsfeldolgozással foglalkoznak, ehhez pályázaton nyertek egy gépsort. Azóta egy újabb pályázaton 45 millió forintot nyertek egy másik gépsorra, amellyel falazóelemeket gyárthatnak. Egy új technológiáról van szó, amelyet egy dunakeszi cég forgalmaz. Kiskereskedelmi forgalomba nem hozható, projektszintű építkezéseken tudnák használni.

– A környékbeli építészek alig hallottak róla, mert ez új, praktikus dolog, de hogy elterjedjen, ahhoz ismerni kellene – mondta Hoffman Ferenc. – Az a baj, hogy nincsenek megrendelések. Nem értjük, hogy miért, mert építőipari fellendülés van az országban, és sok helyütt hiányzik az építőanyag. Minden követ megmozgattunk, egyeztető tárgyalásokon voltunk, de még nem volt munkánk.

Hoffman Ferenc hozzátette: van fűtés, be kellene gyújtani a kazánba, de hatalmas a régi iskolaépület, és túl költséges lenne felfűteni. A gyümölcsszezon hamarosan véget ér, azután betesznek majd egy gázkályhát, hogy meleg legyen.

Gerbovits Jenő almását gondozzák

Zics nevezetes szülötte volt Gerbovits Jenő kisgazda politikus, az Antall-kormány egykori minisztere. A családra hagyta az ősi gyümölcsösét, ahol 1200 almafa áll. Az örökösök átengedték a gyümölcsöst a szociális szövetkezetnek, és minden évben csupán annyi almára tartanak igényt, amennyit a család elfogyaszt. A termés többi részét a szövetkezet kapja. Emellett friss telepítésű szilva, kajszi, őszibarack és eper ültetvénye is van a szövetkezetnek. Többnyire gyümölcslevet gyártanak Egy melegkonyhás büfékocsira is kiváltották az engedélyt. A tabi piacon minden szerdán lángost sütnek, és falunapokra is járnak főzni. Sok helyre meghívják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában