Mesterképzés

2017.07.26. 07:00

Művészi szinteken képzik a fotóst a Kaposvári Egyetemen

Szeptemberben ünnepelheti tíz éves működését a Kaposvári Egyetemen nagy sikerrel futó fotográfus tervező BA képzés. Ehhez csatlakozott egy évvel ezelőtt a mesterképzés is, mely további alternatívákat kínál az itt végző fiatal művészek számára.

Barkóczy László

A Kaposvári Egyetem jól teljesítő képzései között nem szabad szó nélkül elmenni egy „sikerszak” eredményei mellett. A fotográfia tervező főiskolai képzésben tanuló és végzett hallgatók számos hazai és nemzetközi eseményen érnek el évről-évre kiemelkedő eredményeket.

Maga a képzés nem előzmények nélküli, hisz 2004-ben indította az egyetem útjára a Fotóriporter és képszerkesztő szakot. Ezt aztán a sokkal inkább művészet központúra tervezett fotográfus tervező szak elindulásakor vezették ki a rendszerből – mondta el kérdésünkre Károly Sándor Áron egyetemi docens, a szak képzésfelelőse. – Ilyen típusú képzés rajtunk kívül három helyen van az országban, és mi büszkék vagyunk arra, hogy egy magas színvonalú, mégis családias hangulatú képzést tudunk kínálni az ide jelentkezőknek. Szerencsés helyzetben vagyunk, hisz a hallgatóink is értékelik ezt. A képzés során számos területen igyekszünk fejleszteni a fiatalok képességeit, így a vizuális stúdiumok mellett analóg- és digitális fototechnikát, fotóesztétikát, és számos egyéb tantárgyat is oktatunk, a gyakorlati jellegű képzések mellett, mint a műtermi fényképezés, vagy a stúdiógyakorlatok. Most már nem csak a képzést követően, hanem az alatt is számos művészeti fesztiválon vesznek részt, díjakat nyernek, illetve sikerrel pályáznak művészeti projektekre. Állandó kiállítói vagyunk a Rippl-Rónai Fesztiválnak Kaposváron, illetve az Art Placcon. De hívják hallgatóinkat nemzetközi kiállításokra, fesztiválokra is. Több hallgatónk is tagja olyan, a szakmában méltán elismert szervezeteknek, mint a Fiatal Fotóművészek Stúdiója, vagy a Magyar Fotóművészek Szövetsége – folytatta a képzésvezető.

– Az elmúlt időszakban közel százan végeztek a szakon, és többen helyezkedtek el művészeti területen, vagy fotóstúdiókban. Azok számára, akik tudásukat még jobban szerették volna elmélyíteni, kínáljuk egy éve alternatívaként a fotográfia tervező mesterszakot.

Ilyen típusú képzés eddig csak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) indított, így Szatmári Gergely egyetemi docens, a mesterszak (MA) vezető tanára mondta el, miben más mégis a kaposvári képzés.

– Hallgatói igényeknek teszünk eleget akkor, amikor lehetőséget biztosítunk, hogy az MA tanulmányaikat abban az intézményben szerezzék meg, ahol az alapképzés (BA) tanulmányaikat is folytatták. Képzésünk értelemszerűen nem nyújthat többet, mint a MOME MA képzése, mert a tantárgyi lehetőségek meghatározottak. De előny lehet az alapképzés során kiforrott támogató hallgatói közösség, amely a korábban végzett kaposvári hallgatókból áll össze és az egységes oktatói és infrastrukturális feltételek megléte.

Arra kérdésre, hogy mi a képzés különlegessége, illetve folytatja-e a művészeti jellegű oktatás, amit korábban megkezdtek, a vezető oktató elmondta: a képzés egyáltalán nem specifikus, ebben is hasonló más oktatási tevékenységhez. A lényeg az intellektuális tartalom fejlesztése a hallgatókban. A tantárgyak sem különböznek, hiszen ez egy viszonylag kötött oktatási rendszer, amely mindenhol hasonló módon működik a maga nehézségeivel és előnyeivel. A különbség a tantárgyi értelmezésen túl az oktatók szellemiségben és a feladatok jellegében, a közösség erejében jelenik meg.

Ugyan még csak egy éve fut a képzés, ha számot kell vetni, Szatmári Gergely bizakodó.

– Mivel a mostani mesterképzős hallgatóink egyéb képzésekből kerültek a fotográfia területére, ezért különböző kiegészítő, felkészítő feladatokat és kurzusokat is teljesíteniük kellett, ahhoz hogy elérjék a mesterképzésben elvárt szakmai szintet – mondta el érdeklődésünkre Szatmári Gergely. – A tapasztalatok pozitívak. A hallgatóink intenzív munkával sikeresen teljesítették a feladatokat. Örülünk, hogy végzős BA hallgatóink közül egyre többen jelölik meg a kaposvári MA képzést első helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában