Nyugalom

2018.03.19. 18:48

Nincs árvíz, sőt apad a tározó Kaposváron

Több olvasónk is aggódva jelezte, hogy a kaposvári víztározó kiönteni látszik, hisz nagy kiterjedésű terület van víz alatt a vésztározóban. Utána jártunk, veszélyről szó nincs, sőt.

Barkóczy László

Kaposváron ünnepélyes keretek között adták át szerdán a Kapos vésztározót, s befejeződött a vízfolyás mederrendezése is. A két projekt közel 1,2 milliárd forintba került. A tározó abban a térségben épült, ahol a Kapos korábban számos alkalommal kilépett a medréből, s elöntötte a mélyebb fekvésű területeket. Elhangzott: a fejlesztés jelentősen mérsékli az árvízi veszélyeztettséget, növeli az élet- és vagyonbiztonságot. – Nagyon szerencsés kombinációja a mederrendezés, illetve a vésztározó a vízkárelhárítási problémák megoldásának – hangsúlyozta Márk László, a Dél-dunántúli vízügyi igazgatóság igazgatója. – Szabályozott viszonyokat teremt az alsó mederszakaszon a tározó. A nagy vizek, az árhullámok csökkentését végzi,  s ezzel mentesíti az alatta lévő szakaszt. Szakemberek fontosnak ítélték a mederrendezést is, a Kaposnál utoljára 1970-ben volt hasonló munka, egyes helyeken 1,5 méter mély volt az iszap. A beruházás nemcsak Kaposvárnak, hanem a teljes Kapos-völgyének is bizonságot jelent. Szita Károly, Kaposvár polgármestere felidézte: a Kapos 2005-ben 10 utcát öntött el a Cseri városrészben, több mint 100 millió forint volt a kár, s 2010-ben újra gondot jelentett a megáradt folyó. Reménye szerint a várost ezután nem veszélyezteti a Kapos belterületi szakasza, amely 18 kilométer hosszú.

Bencs Zoltán szakaszmérnök szerint egyáltalán nincs ok aggodalomra. A kaposvári vésztározó vízszintje az elmúlt napokban mintegy huszonöt centit apadt, és további csökkenés várható. A város lakossága számára az lehet ijesztő, hogy a megszokottnál nagyobb területet borít el a víz. Ám ez a vésztározó maximális kapacitását még csak meg sem közelíti, ez a kiterjedt vízfelület teljesen normális jelenség az év ebben az időszakában. A vizugy.hu oldalán figyelemmel tudja kísérni bárki a megyénkben jellemző vízállásokat, így a kaposvári vésztározóét is. – mondta el lapunknak Bencs Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában