Helyi közélet

2017.08.19. 08:03

Szinte mindenhol ismerik a múzeumigazgatót

A nagypolitika sohasem érdekelte, de egész életét magasztos eszmék irányították. A hazaszeretet az életében leginkább a régmúlt emlékeinek szenvedélyes gyűjtésében nyilvánult meg.

Szűcs Tibor

burst

– Országunkat évszázadokon át kifosztották, legalább azt őrizzük meg, ami még megmaradt – vallja mély eltökéltséggel Deák Varga József nagybajomi múzeumigazgató.

A Börzsönyben nevelkedett egy erdészcsaládban, szülei a felmenők hagyományainak folytatóját látták benne. Iskoláit is ennek szellemében kezdte, de csakhamar kiderült elmondása szerint: nincsenek meg a kellő alapok az erdészeti egyetemi tanulmányokhoz, no meg a háború is közbeszólt. – Kamaszként a hazáért akartam harcolni, ezért önkéntesnek jelentkeztem. Bár csak 17 éves kortól lehettem volna honvéd, de egy évvel idősebbnek adtam ki magam, és mivel nem ellenőrizték az adataimat, így besoroztak – emlékezett vissza az 1944-es esztendőre. Elmondta, soha nem kellett a harctéren bizonyítania elszántságát, mivel a háborús eseményektől távolabb, Csehországban majd Ausztriában szolgált. Bár a tüzérekhez osztották be, rádiós kiképzést is kapott. A háború végén rövid ideig amerikai fogságba került, majd nem sokkal hazatérése után ismét katonának állt.

– Hadtápos lettem, és Nagybajom határában gyakorlatoztunk, amikor az akkor még faluba bejárva döntöttem el, hogy itt fogok letelepedni. Leszerelésemet követően, házasságom révén bekerültem a helyi Sárközi családba – avatott be életének Somogyba kanyarodó útjáról. Elmesélte, hogy rövid nagybajomi tartózkodás után feleségével Kaposvárra költözött, ahol többféle munkát is elvállalt, majd Komlón a bányamérnökségen kapott állást. Itt tanulta ki a térképészetet, majd visszakerülve Kaposvárra, egészen a nyugdíjazásáig földmérőként dolgozott. Innentől kezdve már lényegesen több ideje jutott szenvedélye, a régiségek gyűjtésére és rendezésére.

Már gyerekkorában is vonzalmat érzett a múlt emlékei iránt, ami idővel tovább erősödött. Amikor földmérő lett, szinte mindent összegyűjtött, ami egy kicsit is a régmúltra emlékeztette. A kaposvári házukban azonban már nem fért el a sok értékes relikvia, ezért új helyet kellett keresni a gyűjteménynek. Ajánlásra került ismét Nagybajomba, ahol a helyi önkormányzat támogatásával 2002-ben a Sárközi kúriában megnyitották a múzeumot, amelynek még ma is ő az igazgatója. Nem mellesleg a Sárköziek családfájának felállításával teljessé tette a hajdani bajomi nagybirtokos nemzetségről készült életművet, illetve országosan is elismert címerfestőként a rendszerváltáskor számtalan somogyi település címerét ő készítette el.

– Csak a legnagyobb elismeréssel és tisztelettel tudok beszélni róla, hatalmas értéket hozott létre. Jó hallgatni, ahogy még a legkisebb tárgyról is végtelen beleéléssel tud mesélni – mondta a helyi polgármester, Czeferner Józsefné a 89 esztendős Deák Varga Józsefről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában