Hírek

2004.10.27. 01:01

Évente tízmilliárd forintot emészt föl a sorozás

BAMA

– Évente több mint tízmilliárd forintba kerül a sorozás folytatása – mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tegnap a Reggelnek. – Továbbra is fizetni kell a kiegészítő parancsnokságokat, az egészségügyi szolgálatot és
a majd milliárdos költségű adminisztrációt. Keleti György, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke hozzátette: a sorozásra berendelt fiatalok egészségügyi vizsgálata személyenként 100-120 ezer forintra rúg.

Mint megírtuk: az ellenzéki pártok képviselői hétfőn nem szavazták meg a honvédelmi törvény módosítását. Így a sorkötelezettség megszűnik, de a sorozás marad. Ennek évente jelentős a költsége. A 17. évüket betöltött fiatalokat ezután is sorozásra hívják. Egyeztetik az adataikat, és orvosi vizsgálat is vár rájuk. A változásokat is jelenteni kell, különben megbüntetik a mulasztókat. Az viszont biztos, hogy nem kell bevonulniuk akkor sem, ha a szolgálatra alkalmas minősítést kapják. November 3-án ugyanis leszerelnek az utolsó sorkatonák. Simicskó István fideszes képviselő tegnap azt mondta: szó sincs tízmilliárd forintról, az orvosi vizsgálatok százötven millióba kerülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!