Hírek

2004.11.09. 07:17

Az európai madárfajok fele drámai mértékben fogyatkozik

A világ legnagyobb madárvédelmi szervezete, a BirdLife International tegnap hozta nyilvánosságra átfogó jelentését Európa veszélyeztetett madarairól.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A bíbicállomány idehaza is rohamosan csökken
[/caption]A BirdLife International két nagyszabású kiadvánnyal figyelmezteti az európai kormányokat a madárvészre. Az egyikben Európa összes madárfaját térképezték fel a szakemberek. A másikban pedig az Európai Unió huszonöt tagállamának madárállományáról adnak átfogó képet. A szervezet utoljára tíz évvel ezelőtt készített ilyen beszámolót. Mint a jelentésekből kitűnik, a helyzet jelentősen romlott.

Az európai madárfajok 43 százaléka, azaz 226 faj jövője vált bizonytalanná. A leginkább fogyatkozó madarak között található a füstifecske, a nyírfajd, a seregély, a böjti réce, a házi veréb, a bíbic és a vörös kánya. A madárvész három fő oka a mezőgazdaság, az építkezések és az éghajlatváltozás. A jelentések némi jó hírt is tartalmaznak. A leginkább veszélyeztetett fajok némelyike a védettségnek köszönhetően gyarapodást mutat. Ezek közt van a rétisas, a korallsirály, a fakókeselyű, az énekes hattyú és a szula.

A BirdLife Amerikában is végzett felmérést. Eszerint Észak-Amerika madárfajainak mintegy a harmada fogyatkozik vészesen. Az EU ugyan azt ígéri, hogy 2010-re gátat vet a vadvilág pusztulásának, a BirdLife szerint ehhez még hatalmas erőfeszítésekre van szükség.

Hazánkban egyelőre jobb az élővilág helyzete

Halmos GergŐ, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) természetvédelmi igazgatója:

„A BirdLife az ilyen átfogó jelentéseit tag-szervezetei felméréseinek összesítésével készíti el. A BirdLife magyarországi partnere az MME, és tavaly mi is elküldtük az adatainkat. Idehaza szerencsére valamivel jobb a helyzet. Nyugat-Európában főleg a mezőgazdasági területeken élő madarak pusztulnak, mert az agrárpolitika a nagyvállalatok érdekeit szolgálja. A mezőgazdaságban a környezetvédelem még csak új irányzat. Kérdés, ha Magyarország is átveszi az EU agrárpolitikáját, milyen mértékben lehet a természetvédelmi szempontokat érvényesíteni.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!