Hírek

2004.11.08. 01:21

Két toronyból csak egy maradt

BAMA

Régen Duna-sor volt a neve
A mai Belgrád rakpart a 19. század elején Donau Zeile, azaz Duna-sor névre hallgatott. Később nevezték Ferenc József sétánynak, Petőfi rakpartnak is. Mai nevét 1948-ban nyerte el. A terület kiépítésére 1865-66 között került sor a helytartótanács főmérnöke, Reitter Ferenc tervei alapján. A kék folyam e szakaszának egyik legszembetűnőbb építészeti alkotása a magyar ortodox templom kéttornyú szentélye volt. A 179 család adakozásából 1791-től tíz éven át épített templomot 1801-ben szentelte föl Papajannuszisz Dénes budai püspök. Mennyezetig érő háromsoros ikonosztázát méltán csodálták a kortársak.

A keleti tájolású templomot Jung József építész tervezte. Ugyancsak e rakparton állt a világhíres, 1868-ban reneszánsz stílusban épült, 294 szobás Grand Hotel Hungária és a Bristol. Huszár Adolf alkotása, Petőfi Sándor szobra 1882 óta díszíti a költőről elnevezett teret.

Nincs már meg a déli torony
A második világháború jelentősen átrendezte a Belgrád rakpart képét. Odalett a magyar ortodox templom déli tornya, s a szentély is súlyos károkat szenvedett.

Szó szerint csak a falai maradtak meg a Grand Hotel Hungáriának. Társát, a Bristolt ugyan rendbe hozták, ám nem ért meg hosszú időt; 1963-ban lebontották. A két szálló helyén épült föl Finta József és Kovácsy László tervei alapján a Duna Intercontinental Hotel. Az 1969-ben átadott, kilencemeletes épületben több lakosztályt és 340, a folyóra és a budai oldalra néző szobát alakítottak ki.

A Belgrád rakpart északi végén nőtt ki a földből az Atrium Hyatt. Az 1982-ben Zalaváry Lajos és Németh István tervei szerint készült szállodának 353 szobája van. Ebben az időben nyerte el a Duna-korzó is mai külalakját. Az új szállodák sorra új gazdára leltek.

Az 1801-ben átadott templomot 1872-74 között Ybl Miklós tervei szerint átépítették. A két torony ekkor kapott először vörösréz sisakot. A déli tornyot a visszaemlékezők szerint a benne befészkelődött tüzérségi megfigyelő miatt lőtték szét a német–magyar csapatok.

Veres Csaba (29)

„Nem vagyok ellensége az újnak, ám tárgyilagosan meg kell állapítanom, a régi egységesebb képet mutatott. A mai látvány leginkább egy vegyes felvágottra hasonlít, s ez, szerintem, kevésbé szép.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!