Hírek

2004.11.23. 07:46

Vizsgázó színinövendékek, válogató színházigazgatók

A képzés évei után munka kell. Igazi, felnőtt feladat nagy színháznál. Milyen alapon választanak a rendezők és a színházigazgatók? Van-e hitele még a vizsgaelőadásoknak? Úgy tűnik, van.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Az Anconai szerelmesek című darab remek vígjátéki szerepeket kínál a végzős tanodás osztálynak (elöl balra Szabó Dóra, jobbra Gazdik Katalin)
[/caption]A színi pályára készülők elsöprő többsége érettségi után az állami egyetemre igyekszik bejutni. Sokan a középiskolai szintű tanodák után nyernek felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. De majdnem mindegy, hová kerül a diák, előbb-utóbb vizsgáznia kell.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vagy Gór Nagy Mária színitanodája vizsgaelőadásaira sokan kíváncsiak. A nézőtéren neves színházi rendezők és színházigazgatók ülnek. Megmaradt a hitele a képzésnek, aki kíváncsi az új generációra, az eljön a vizsgaelőadásokra. És választ. Nem egyik pillanatról a másikra dönt a rendező, de megmaradhat benne egy mozdulat, egy hangsúly. Éppen az, ami talán a következő darabjához kell.

A most végzős színművészetis prózai osztályból sokan a Vígszínházban gyakorolnak. Egy fiút Zsótér Sándor rendező már korábban hívott a Kaukázusi krétakör című előadásba. Többen játszanak Eszenyi Enikőnél a Tévedések vígjátékában. Egy lány a Radnóti Színházban próbál, a Ványa bácsiban fog szerepelni. Forgács Péter színészmesterség-tanár szerint mind a tizenegy embernek lesz munkája, ha kikerül az egyetem védőburkából. Forgács Péter idén Füst Milán Boldogtalanok című drámáját viszi színre a végzősökkel. A bemutatót december 10-ére tervezik. A szerzőnek ezt a darabját egy 1910-es évekbeli újsághír ihlette, amely arról szólt, hogy egy férfi két nővel élt együtt. Ám a nők, amikor őket is csalni kezdi, elhatározzák, hogy megölik a férfit. A fiatalabb nő azonban megijed, és önmagát szúrja le.

Zsurzs Kati több mint egy évtizede tanít a tanodában. Az Anconai szerelmesek című vígjáték mellett döntött, november 29-én mutatják be. Vajdai Katalin és Valló Péter szerzők a reneszánsz komédiában megszokott helyzeteket a 1970-es évek Olaszországába helyezték. Jó vígjátéki helyzeteket kínál a dráma.

Mindkét rendezésnél szempont volt, hogy sok jó szerep legyen a darabokban. Most az a legfontosabb, hogy a színinövendékek valóban meg tudják magukat mutatni a vizsgán. Emberi sorsok, művészi pályák múlhatnak a kirobbanó induláson.

A vizsgaelőadás darabválasztása döntő lehet

Zsurzs Katalin (49): „A tizenhét végzős diákból három-négy igazán tehetséges. Őket biztosan elhalmozzák majd szerepekkel, ha kikerülnek. A többiek is talpraesettek, folyamatosan járnak szereplőválogatásokra. Nem válogatnak, elvállalnak minden munkát, legyen az színház, film vagy reklám.”

Forgács Péter (34): „Heten játszanak az előadásban, ebből hat erős szerep. A hetedik növendék sok apró szerepet kapott. Fontos, hogy hagyományos előadásban is kipróbálhassák magukat. Nemsokára kikerülnek a felnőtt életbe. Találkozhatnak hasonló helyzetekkel, mint amiről Füst Milán mesélt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!