Hírek

2004.12.14. 00:00

Ellentmondásos mérgezés

Az ellenzéki elnökjelölt hívei nyilatkozatok özönében állítják a nyugati sajtóban, hogy Juscsenkót megmérgezték. Más szakértők szerint az állítás orvosilag képtelenség.

Csák E.

Lapunk már hírül adta, hogy az ukrán ügyészség ismét megkezdte a vizsgálatot Viktor Juscseno ellenzéki elnökjelölt mérgezési ügyében.  „Az újabb bécsi orvosszakértői jelentés alapot ad a vizsgálat újraindításához, mindazonáltal nem vagyunk meggyőződve arról, hogy bizonyítani lehet a szándékos mérgezést” – mondta hétfőn a vizsgálóbizottság vezetője, Volodimir Szivkovics képviselő.

Egy korábbi vizsgálóbizottság, amelyet szintén Szivkovics vezetett, október végén arra a megállapításra jutott, hogy az ellenzéki vezető vírusfertőzésnek és egyéb betegségeknek lett az áldozata.
Ukrán ellenzéki politikusok azt gyanítják, hogy az orosz titkosszolgálatoknak is köze van az ellenzéki elnökjelölt megmérgezéséhez.

Megbetegedése előestéjén Viktor Juscsenko az ukrán titkosszolgálat vezetőjével vacsorázott. Az osztrák orvosok szerint azonban a mérget öt nappal korábban juttatták be a szervezetébe. John Henry angol toxikológus úgy véli: a Juscsenkonak adott szer az a méreg, amit az amerikaiak használtak a vietnami erdők lombtalanítására. Orosz szakértők szerint Juscsenko tüneteinek előállításához legalább két hónapra lett volna szükség dioxin segítségével.

A parlamenti bizottság azt kéri, adják ki a leleteket a vizsgálathoz, Juscsenko azonban várna december 26-ig, mert úgymond nem akarja, hogy azok eredménye befolyásolja a választás eredményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!