Hírek

2004.12.21. 06:56

Ronaldinho tovább mosolyoghat

Ronaldinho visszahozta a művészetet a futballba. A Barcelona brazilja szinte mindig mosolyog, s közben a világ legjobbjai közé került.

Szabó Tamás

A FIFA még október elején adott ki egy bővebb játékoslistát. Ez később a válogatottak szövetségi, illetve csapatkapitányainak, valamint néhány VIP futballszemélyiség szavazatai alapján háromtagúra csökkent. A végső sorrend már akkor is megvolt, de ezt csak a tegnapi díjátadáson, lapzártánk után hozták nyilvánosságra.
Délután már több lap is tudni vélte, az FC Barcelona játékosa, Ronaldinho „győzött”. Ha így történt, ezzel honfitársai nyomdokaiba lépett. Romario 1994-ben, Ronaldo 1996-ben míg Rivaldo 1999-ben kapta meg a díjat, pályafutásuk során ők is szerepeltek a katalán együttesben. Ronaldo Assis de Moriera, vagyis Ronaldinho szegénységben cseperedett fel. A családnak csak később hozott jólétet a Ronaldinhónál kilenc évvel idősebb báty, Roberto. Ő hajdanán szerepelt a brazil válogatottban, sőt Európában is légióskodott. Jelen pillanatban ő a világklasszis öcsi menedzsere. Keménykezű, 2000-ben például többek között az Internazionale, a Juventus és a Milan állt sorba Ronaldinhóért, de a báty ellentmondást nem tűrve „ráparancsolt” az öccsére. Azt mondta, maradjon még egy évet Brazíliában, erősödjön csak a Grémiónál.
Egy évvel később már nem volt vita, Ronaldinho a Paris Saint Germainhoz szerződött. Azóta kiderült, nem volt jó húzás. A brazil nem sok sikert aratott, ráadásul valósággal gyűlölték egymást az edzővel, Luis Fernandezzel. A pletykák szerint Ronaldinho belevetette magát a párizsi éjszakába, sztriptízbárokban vigasztalódott. Ettől függetlenül a 2002-es ázsiai világbajnokságon remekelt, aranyérmet nyert. Anglia ellen csodagólt szerzett, azóta sem tudjuk, hogy első szándékból lőtte-e kapura a labdát az oldalvonal mellől. Egy évvel később a Barcelona szerződtette, ahol pazar teljesítményt nyújt. Ezen az őszön is brillírozott. Élen állnak a spanyol bajnokságban, továbbjutottak a Bajnokok Ligájában. Az állandóan mosolygó brazil tehát a díj mellett is okkal lehet vidám.

A brazil nyelvészek kedvence is

Brazíliában korábban is játszottak Ronaldók. Megkülönböztetésükben a nyelvészek is segítettek. Az „inho” tag kicsit jelent, míg az „ao” nagyot, volt, aki Ronaldao néven játszott. A kilencvenes években bonyolódtak a dolgok, újabb két Ronaldo bukkant fel. Mindketten alacsonyak és csatárok voltak. Logikus lépés lett volna a fiatalabbra a Ronaldinhozinho nevet ragasztani – tartja néhány brazil nyelvész – ehelyett a Real Madrid mai játékosa megtartotta a Ronaldo nevet.

Ronaldo Assis de Moreira, azaz Ronaldinho

Születési hely, idő: 1980. március 21., Porto Alegre (Rio Grande do Sul állam)

Magasság, súly: 180 cm/76 kg

Klubjai: Grémio FBPA (1989–2001), Paris Saint-Germain (2001–2003), Barcelona (2003–)

Válogatottsága/góljai: 42/16 (1999. június 26.–)

Sikerei: Rio Grande do Sul állam bajnoka és gólkirálya (1999), a Copa do Sul győztese (1999);

világbajnok (2002), a Copa América győztese (1999), a Konföderációs-kupa döntőse (1999).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!