Hírek

2004.12.09. 00:00

Száz évet is kibírnak a vízben a bombák

Folytatódik a vita a Szabadság híd közelében elsüllyedt hajókról. Az elmúlt napokban többször is beszámoltunk róla, egy ezer tonnás uszály és egy csendőrhadihajó roncsai nyugszanak a Dunában az átkelő pesti hídfőjénél.A mai napig nem bizonyított, hogy lőszerek vagy csak fagerendák hevernek a hajótestben.

Kiss Gergely

A tüzérségi lövedékek ottlétét a búvárok mellett egy neve elhallgatását kérő tűzszerész is megerősítette lapunknak.
Az uszály belsejében négy-ötszáz tonna robbanóanyag lehet. Az 1940-es évek derekán víz alá került lövedékek száz évig is működőképesek maradhatnak. A rajtuk lévő nyomás és a folyamatos rozsdásodás csökkenti veszélyességüket.

Azt azonban senki nem tudja megmondani, mi történne, ha egyszer egy nagyobb uszadékfa ütközne a roncsnak.
A tizenöt éve felfedezett hajótetemek kiemelése soha nem került érdemben szóba. Annak idején Maróthy László környezet-védelmi miniszter foglalkozott az üggyel. Tárcája a magas költségekkel indokolta a vasteknők helyben hagyását.

A felszínre hozáshoz szükséges legnagyobb eszközparkkal a Hídépítő Speciál Kft. rendelkezik. Műszaki igazgatójuk, Kovács Rezső lapunknak elmondta, cégük tizenöt éve is kész lett volna a feladat elvégzésére. Felkérést azonban egyik hatósági szervtől sem kaptak.
A kiemelés költségeit csak egy alapos vizsgálat után lehetne megbecsülni.

Az elmúlt napokban többször is beszámoltunk róla, egy ezer tonnás uszály és egy csendőrhadihajó roncsai nyugszanak a Dunában az átkelő pesti hídfőjénél.A mai napig nem bizonyított, hogy lőszerek vagy csak fagerendák hevernek a hajótestben.

Kiss Gergely -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!