Hírek

2005.04.01. 00:00

Markó Béla áttörést remél

Lukács János, Kolozsvár

A bukaresti kormány elé került az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi törvénytervezet, amely a szomszédos országban őshonos 18 kisebbség helyzetét rendezné. Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök reméli, hogy a kormány két héten belül szavaz a tervezetről. Kedvező eredmény esetén – amelyet Markó politikai áttörésként értékelne – a törvénytervezet a kormány javaslataként kerülhet a parlament elé.

Az RMDSZ azt követően is kitartott a tervezet mostani benyújtása mellett, hogy az erdélyi magyar protestáns püspökök, az Erdélyi Magyar Civil Szervezetek Szövetsége, valamint a nem magyar kisebbségek képviselői haladékot kértek. Indoklásukban kifejtik: nem állt kellő idő a rendelkezésükre a szöveg áttanulmányozásához. Ráadásul számos fontos kérdés – például az autonóm közösség fogalmának tisztázása – nem is szerepel az eredeti szövegtervezetben.

Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a Krónika című kolozsvári napilapnak elmondta: végül arról határoztak, hogy jövő hétfőig még módot adnak a kisebbségek képviselőinek észrevételeik megfogalmazására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!