Hírek

2005.04.06. 07:56

Kevesebbet kell fizetni a cégalapítóknak

Horváth K. J.

Könnyíti a gazdálkodó szervezetek megalakítását a leendő cégtörvény tervezete, írja a Világgazdaság. A határidők csökkentését az idén induló elektronikus cégeljárás fokozatos kiterjesztése, valamint majd az új törvény által biztosítandó szerződésminták alkalmazása teszi lehetővé. Ezekkel egyszerűsítik a jogi személyiség nélküli cégek, vagyis a közkereseti társaságok, bt.-k – nem kizárt, hogy a kft.-k –, velük együtt pedig a cégbíróság dolgát.

A vállalkozásoknak pontosan ki kell tölteniük a törvény mellékletében közölt megfelelő űrlapot. Ez természetesen csak egy lehetőség, élni vele nem kötelező. Az űrlap fölöslegessé teszi az ügyvédi ellenjegyzést, így az érintett megspórolhatja az ezzel kapcsolatos díjat. A szerződésmintával 15, illetve – ha azt elektronikus úton nyújtják be – 8 munkanapra rövidülne a bejegyzés határideje.

A szokásos módon készült és hagyományos úton érkezett szerződésnél 30 munkanapos határidőt terveznek a törvény-előkészítők. Egy másik változat szerint viszont – ha nem elektronikus úton küldik a kérelmet – a szerződésminta alkalmazásától függetlenül egységesen 15 nap lenne a bejegyzés határideje. Ma a céginformációs szolgálat csupán felvilágosítást ad a bejegyzési kérelem benyújtása előtt az érdeklődőknek, hogy a kiválasztott elnevezést nem birtokolja-e már valamelyik nyilvántartásba vett gazdasági társaság. Az új törvény lehetőséget ad arra, hogy az alakuló gazdasági társaság jogi képviselője legfeljebb 60 napra, meghatározott díjazás fejében cégnevet foglaljon. Ez hozzájárulhat a cégalapítás gondos előkészítéséhez. Amennyiben pedig a határidő alatt mégsem nyújtják be a kérelmet, a foglalási jog egyszerűen megszűnik. A földhivatali eljárás során azonban továbbra is szükség lesz az ügyvédek közreműködésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!