Hírek

2005.08.13. 00:00

Az unióban bízhat az ország

Országszerte végeztek az aratással, s újra a tavalyihoz hasonlóak a raktározási gondok. Az intervenciósnak nevezett állami felvásárlás már július 31-én befejeződött. Hiába szállították be az összes felajánlott (több mint 4 millió tonna) terményt, a pályázati úton értékesített 218 ezer tonna gabonából mindössze 138,2 ezer tonnát tudtak elraktározni. Holott jelenleg az intervenciós tárolásra elfogadott tárolókapacitás csaknem 5 millió tonna.

Juhász Ádám

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ebből csaknem 3 millió tonna „A” minőségű, másfélmillió tonna „B” kategóriájú gabonára kötött raktárszerződést. További félmillióra pedig közraktári megállapodást írt alá a gazdákkal. A Földművelésügyi Minisztérium (FVM) az EU-val együttműködve szeretné felgyorsítani a gabona kiszállítását, ám ennek ellenére a minisztérium illetékesei kénytelenek belátni, hogy a Portugáliába meghirdetett 200 ezer tonna intervenciós gabona értékesítése még nem kezdődött el. Uniós szabályok szerint ezután viszont a portugál kifizető ügynökségnek kell gondoskodnia arról, hogy az áru az év utolsó napjáig a portugál állattenyésztőknél legyen.

Brüsszelben elfogadták 80 ezer tonnányi magyar intervenciós gabona eladását. Ennek értelmében 4 800 tonna kukorica az uniós belpiacra, 41 ezer tonna Spanyolországba, további 33 ezer tonna búza pedig az EU-n kívüli országokba kerülhet. Másfél millió tonna gabonára már van keretmegállapodás az EU-val. A közösség korábban vállalta, hogy a megmaradó 2,5 millió tonnát is folyamatosan kiszállítja.

Az FVM a tavalyihoz hasonló kukoricatermést vár, azaz 8 millió tonnát. Nem könnyít azonban az időjárás a tárolási gondokon. A kukoricatermést például jócskán megnövelte az elmúlt hetek esőzése. Emiatt nem lesz elég hely a tárolásra. Még akkor sem, ha időközben újabb helyek szabadulnának fel. A kormány a gondok enyhítését attól is várja, hogy kettő plusz kettő éves tárolási szerződést köt a raktárak tulajdonosaival. Első két évben 359 forintot, a második évben további 90 forintot fizetnek nekik tonnánként. Az FVM illetékesei szerint idén a belföldi piacon a malmi minőségű búza ára 18-22 ezer forint körül alakulhat tonnánként. A takarmánybúzára viszont nagyon kevés az érdeklődés. Így csak 15-17 ezer forintot lehet tonnánként elkérni érte. Az FVM szeretné elérni, hogy az állattenyésztők az eddiginél több terményt vásároljanak, kamattámogatott hitel segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!