Hírek

2005.08.16. 00:00

Elesik Budapest Demszkyvel?

A főpolgármester múlt héten azt nyilatkozta, akkor jelölteti magát újra, ha sikeres lesz ez a ciklusa. Folytatjuk Demszky ígéreteinek és munkájának elemzését.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Demszky Gábor pózol a 4-es metró egyik fontos pontján, a Keleti pályaudvar melletti építkezésnél. Az biztos, jövő év őszéig már nem készül el a vonal.
[/caption]Sokkal bizonytalanabb választási év lesz Demszky számára 2006, mint 2002 volt. A főpolgármester csak a tavaszi választások után dönti el, indul-e Budapest trónusáért. Ezzel szemben 2002 januárjában már tudta, mit akar. „Ha Bin Laden és Bush elnök is egyetértésre jutna abban, hogy közös jelöltet állítanak velem szemben, én akkor is indulok. Engem legitimál a tizenkét év sikeres városvezetés… Budapest nem eshet el” – nyilatkozott akkor Demszky Gábor.
A 4-es metró mellett az Aquincumi híd lehet be nem váltott ígéreteinek másik szimbóluma. A határidővel nem jelölt „közeljövő tettei” között említi: megépítjük az Óbudát Újpesttel öszszekötő Aquincumi hidat. Ezen túl vállalta, hogy elkezdik a Csepel-szigeten átívelő Albertfalvai híd építését. A Reggel az utóbbi időben többször beszámolt róla, milyen távolságba került az óbudai híd építése. A tervezése még el sem kezdődött, ezért aztán bele sem került a Nemzeti Fejlesztési Tervbe. Ha ebben a tempóban halad az ígért építkezés, még 2008-ban sem fognak hozzálátni. A másik híd már az ígéreti szintről is leküzdötte magát.
A Moszkva tér rehabilitációjának szintén nem látják nyomát a budapestiek, elmaradt a Vámház tér, a Kálvin tér, a Baross tér, a Boráros tér megújítása is. Több útfelújítást sikerült tető alá hozni, és ígéretéhez híven sétáló lett a Nagymező utca és a Szabó Ervin tér. A Kosztolányi Dezső tér, a Móricz Zsigmond körtér, a Szent Gellért tér és a Fehérvári út felújítását is Demszky sikereként könyvelhetik el a fővárosiak.
Ígéreteivel azonban nem tudott javítani a parkolási gondokon. Nem épült P+R parkoló a Soroksári úton és a Kacsóh Pongrácz úti felüljáró alatt öszszesen 600 férőhellyel. A rendezett városháza területén ugyancsak nem lett 850 férőhelyes parkoló. Nem vezette be az egész fővárosra érvényes parkolókártyát, a mobiltelefonos parkolás viszont elindult.
A legnagyobb eredményt a környezetvédelemben érte el a főpolgármester, hiszen sikerült átadnia a modernizált rákospalotai hulladékégetőt. Rontja a képet, hogy a csepeli szennyvíztisztítót 2003-ban nem kezdték el építeni, jelenleg még javában folynak a hozzá kapcsolódó gerincút kisajátítási jogvitái. A dél-budai szennyvíztisztító még ennél is kezdetlegesebb állapotban van. Az ígért több ezer hulladékgyűjtő udvart, átrakó állomást és szigetet is hiába keresik a városlakók. Csakúgy, mint az újjávarázsolt városligeti műjégpályát és a több tíz kilométer bicikliutat. A kerületi polgármesterekkel való rendszeres egyzetetés szintén vágykép maradt.

Atkári aggódik 2006-ért

Demszky Gábor 2002-es ígéretei nem lépték túl a választási kampányokban elfogadható 30–40 százalékos túlzásmértéket – jelentette ki lapunknak Atkári János főpolgármester-helyettes. Úgy látja, a főpolgármester az ígérgetésben versenytársaihoz képest tisztességesen járt el. A jövő évvel kapcsolatban azonban már vannak kétségei. – A főpolgármester és a kormány eddigi megnyilatkozásaiból az tűnik ki, hogy 2006-ban a korábbit jóval meghaladó mértékben van hajlamuk a választási ígérgetésre – mondta Atkári.

újra, ha sikeres lesz ez a ciklusa. Folytatjuk Demszky ígéreteinek és munkájának elemzését. Zsidai Péter Atkári aggódik 2006-ért Demszky Gábor 2002-es ígéretei nem lépték túl a választási kampányokban elfogadható 30–40 százalékos túlzásmértéket – jelentette ki lapunknak Atkári János főpolgármester-helyettes. Úgy látja, a főpolgármester az ígérgetésben versenytársaihoz képest tisztességesen járt el. A jövő évvel kapcsolatban azonban már vannak kétségei. – A főpolgármester és a kormány eddigi megnyilatkozásaiból az tűnik ki, hogy 2006-ban a korábbit jóval meghaladó mértékben van hajlamuk a választási ígérgetésre – mondta Atkári. Demszky Gábor pózol a 4-es metró egyik fontos pontján, a Keleti pályaudvar melletti építkezésnél. Az biztos, jövő év őszéig már nem készül el a vonal. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!