Hírek

2005.08.30. 00:00

Holttestek az iraki árokban

Irakban 12 holttestet találtak egy út menti árokban Szamarra közelében. A kivégzett embereken civil ruha volt, semmilyen okmányt nem találtak náluk, és nem tudták azonosítani őket. Közben egy iraki lap arról számolt be, hogy elfogták Egyiptom meggyilkolt bagdadi nagyköveténekelrablóit, akik bevallották tettüket. Mindhárman Abu Muszad az-Zarkávi csoportjához tartoznak. A jordániai születésű iraki vezér a Time magazin szerint európai nagyvárosok ellen tervez csapásokat.

Csák E.

2003 márciusa óta Irakban több újságíró halt meg, mint a vietnami válság húsz esztendeje alatt. A megdöbbentő adatot a Tudósítók határok nélkül (RSF) elnevezésű újságírójogi szervezet hozta nyilvánosságra: összesen 66-an veszítették életüket. A legutóbbi áldozat a Reuters brit televízó hangmérnöke volt; őt amerikai katonák lőtték le vasárnap, operatőrtársát pedig megsebesítették Bagdadban.

A délszláv háború alatt 1991–95 között 49 újságíró halt meg munkavégzés közben; az algériai konfliktus ideje alatt 57 riporter és 20 segítőjük hunyt el. Az RSF értékelése szerint a szakma számára jelenleg Irak a világ legveszélyesebb helye. Amellett, hogy rekordszámban haltak meg, 22 zsurnalisztát, tévériportert elraboltak; valamennyien kiszabadultak, de egy olasz kollégájukat kivégezték fogvatartóik. Két újságíró eltűnt az elmúlt két esztendőben – írja a Reuters hírügynökség.

Menetrend: alkotmánytervezettől népszavazásig

Miután a bagdadi parlament elfogadja az alkotmánytervezetet, a szöveget két héten belül ötmillió példányban kinyomtatják és eljuttatják az iraki családokhoz. Ezzel egyidejűleg megkezdődik az október 15-re tervezett népszavazás reklámkampánya. A szavazópolgárok összeírásához már hozzáfogtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!