Hírek

2005.08.29. 00:00

Kiszabadult Asszír és a névtelen kismalac

A Fővárosi Állat- és Növénykert kis varacskos disznója örökbefogadó szülőkre és névre vár. Asszír, a leopárdlány nem találkozhat apjával, sem a kismalaccal. A két hónapos perzsa leopárd eddig anyjával, Cezivel nevelkedett az elkülönítőben, a nagyérdemű pedig egy monitoron keresztül követhette fejlődését.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="154"] Asszír, a rettentő leopárdlány
[/caption]A perzsa származása ellenére iráni nevet viselő, apró nagymacska ma már szabadon szaladgálhat a kifutóban. – Apjával, Nadírral még nem találkozott a nőstény leopárdkölyök. Később sem tölthenek majd együtt huzamosabb időt, mert a leopárdok kis csoportokban élnek. Hárman már sokan lennének. Egymásnak esnének, így vagy úgy – mondja Hanga Zoltán, szakmai és sajtóreferens. – Így Asszír egy év múlva elköltözik az állatkertből, és valahol Európában lesz majd az új otthona. Ő egyébként nagyon értékes állat, mert vadon élő társainak számát alig kétezerre becsülik.

Egy másik kis jövevény is kiszabadult a napokban a négy fal közül. Az egyelőre névtelen sivatagi varacskos disznót már össze lehet engedni négy felnőtt fajtársával. A két hónapos, kevesebb mint egy kilogramm súlyú malacfiú még szopós, és gyakran elbújik szintén anonim anyja mögé.

[caption id="" align="alignleft" width="319"] Röfi úrfinak még nincs neve
[/caption]Nagy Agyar fiát azonban érdemes meglesni, ő az első nálunk született sivatagi varacskos disznó. Európában hat, világszerte összesen húsz állatkertben lehet hozzá hasonlót látni.

Asszír és a névre váró malac egyelőre nem találkozott egymással. És remélhetőleg a jövőben sem fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!