Hírek

2005.09.01. 00:00

Szolidaritás-ünnep és emlékmise Gdanskban

A lengyel Szolidaritás megalakulásának huszonötödik évfordulóján Gdanskban megrendezett ünnepségsorozat zárónyitányaként szabadtéri misét tartott a város főterén Stanislaw Dziwisz, Krakkó új érseke, aki éveken át volt II. János Pál pápa magántitkára.

BAMA

A megemlékezésen számos külföldi politikus – köztük Sólyom László magyar köztársasági elnök – is megjelent. Az egykori Lenin hajógyár munkásai 1980 augusztusában eredetileg konkrét életkörülményeik javításáért indítottak mozgalmat. A sztrájkok eredményeként először jött létre egy kommunista országban független szakszervezet. Lech Walesa későbbi államfő vezetésével a Szolidaritás fölvette a harcot a Moszkvától függő kormánnyal. A tiltakozó mozgalom letörésére Jaruzelski akkori államfő 1981. december 13-án rendkívüli állapotot hirdetett ki, 1989-ben azonban arra kényszerült, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a hajógyári munkásokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!