Hírek

2005.08.31. 00:00

Technomesék Bergendy-módra

Pénteken Randevú címmel koncertet ad a zenekar a Budai Parkszínpadon.

Simon Krisztián

Nem mindennapi koncertnek lehetnek tanúi azok, akik szeptember 2-án, pénteken este ellátogatnak a Budai Parkszínpadra. A Bergendy zenekar ugyanis meghívta az összes énekesnőt, akivel együtt dolgozott. Ami több mint négy évtizeden átívelő pályáját tekintve nem kevés. – Körülbelül ötven lányt hívtunk meg, hogy közülük hányan lesznek ott a helyszínen, azt még magam sem tudom. Ha minden igaz, akkor 16–18 egykori vokalistánk teszi majd tiszteletét, de hogy pontosan kik, azt csak péntek délután tudom meg – mondta Bergendy István, az örökzöld zenekar vezetője.

Az egykori énekesnők az évek során szerteszéledtek a világban. Egyesek Amerika, Svájc, Németország vagy más idegen ország felé vették az irányt, mások Magyarországon építették tovább a karrierjüket, de olyan is van, aki egy női börtön könyvtárosaként várja, hogy mikor szabadulhat. Sokukról még felfedezőjük, Bergendy sem hallott semmit az évek során, tehát nem csak a közönségnek tartogat meglepetéseket a péntek este.

A zenekarvezető a pénteki koncert erejéig a jól bevált három énekesnős formulán is változtatna: – A többiek nem mind értenek velem egyet, de szeretném, ha a megszokott három lány helyett mindannyian beállnának a kórusba, és így három hat-hét tagú szólam kényeztetné a nézők füleit. Az este egyik biztos pontja, Mericske Zoli „tiszteletbeli lány” lesz, aki garantáltan jó hangulatot teremt az igazi lányok és a zenekar előadásához. Az este folyamán a zenekar saját slágerei mellett külföldi számokat is játszik. A Hadd főzzek ma magamnak, az Iskolatáska, A jelszó: Love, a Léggömb és a többiek mellett felcsendülnek majd olyan rock, pop és soul gyöngyszemek, mint Louis Armstrong, a Rolling Stones vagy a Beatles dalai, és a harmincas-negyvenes évek szving instrumentális zenéiből is szemezgetnek majd.

Bergendy István és zenekara nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis egy Magyarországon még egyáltalán nem honos zenei produkciót próbál évek óta eljuttatni a közönséghez. – Már a hetvenes években rengeteg támadás ért minket, amikor a nyugati példát követve, elektronikus hangszerekkel vettünk fel egy dzsesszlemezt, miközben idehaza a szakma még leragadt az akusztikus hangszerelésnél. Az idő persze minket igazolt. Később próbálkoztunk kemény rockzenével, amit senki nem tartott hitelesnek, mert máshoz voltak szokva. Az én véleményem szerint egy zenész játéka mindig hiteles, ha a zenéje szívből szól, legyen az rock, dzsessz vagy akár techno, a lakodalmast persze leszámítva. Pár évvel ezelőtt előszedtem a Szergej-sorozat dalait – ezek voltak Romhányi József utolsó versei –, és elkészítettem azok remixeit, hogy a Pokemonhoz szokott gyermekfülekhez is eljuthassanak ezek a rímbe faragott közmondások.

A felvételek 2000-ben készültek a Magyar Rádió stúdiójában. Mind a huszonhat szám a techno egy külön válfaját képviseli. Van köztük drum’n bass, house, triphop, hiphop, minden, ami szemnek-szájnak ingere. A dalokban csupán gépek, a vokálos lányok, és itt-ott a fúvósok hallhatók. A többi hangszer kezelői teljesen új oldalukról mutatkoznak be: ők rappelik és kántálják el Romhányi szövegeit. A felvételért, amely a ROMIX – digitális közmondások és mesék 2000 címet kapta, már eMeRTon-díjat is kapott a zenekar, de eddig nem jutott el a hallgatókhoz. Az egyik internetes portál negatív kritikája akarva-akaratlanul növelte e Magyarországon egyedülálló zenei próbálkozás iránti érdeklődést. Bergendynél pedig egyre többen érdeklődnek, honnan is lehetne ezeket a dalokat megszerezni.

Tervbe vették egy Latzin Norbert-emléklemez elkészítését is, amely az elhunyt szerző számait és az ő stílusában írt új dalokat tartalmaz majd. De a legfontosabb sosem változik: Bergendyék mindig is az a zenekar lesznek, ahol a gitáros gitározik, a dobos dobol, a trombitás trombitál, az énekes énekel, az énekesnők pedig nemcsak szépek, de hangjuk is van.

Bergendy István

Szolnok, 1939. október 8.

Nős, felesége Váradi Judit

Gyermekek: István (34), Barbara (29)

Unoka: Kamilla (5)

Tanulmányok: BME 1958–61, Bartók Béla Konzervatórium (klarinét) 1961–64

Tévé- és filmzenék: Süsü, a sárkány, Futrinka utca, Sebaj Tóbiás

Díjak: sokszoros nívódíjas (zeneszerzés, hangszerelés, zenekari), többszörös arany- és gyémántlemezes, az év lemeze, az év videója (Süsü)

Simon Krisztián Bergendy István Szolnok, 1939. október 8.

Nős, felesége Váradi Judit

Gyermekek: István (34),

Barbara (29)

Unoka: Kamilla (5)

Tanulmányok: BME 1958–61, Bartók Béla Konzervatórium (klarinét) 1961–64

Tévé- és filmzenék: Süsü, a sárkány, Futrinka utca, Sebaj Tóbiás

Díjak: sokszoros nívódíjas (zeneszerzés, hangszerelés, zenekari), többszörös arany- és gyémántlemezes, az év lemeze,

az év videója (Süsü) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!