Hírek

2005.09.21. 00:00

Növekvő magyar jelenlét

Egészségügyi és gazdasági együttműködésről szóló megállapodásokat írt alá Gyurcsány Ferenc magyar és Mihail Fradkov orosz miniszterelnök.

Csák Elemér

A kormányfők megbeszéléseiket követően abban is megegyeztek, hogy létrehozzák Magyarország kereskedelmi képviseletének jekatyerinburgi irodáját. A magyar kormányfő bízik abban, hogy a sárospataki református könyvtár művei még idén visszakerülhetnek Oroszországból. Mihail Fradkov kijelentette: a visszaadásról már korábban elvi döntés született, ami a két ország közötti bizalom növekedését mutatja. Az orosz parlament novemberben szavaz majd erről. Gyurcsány Ferenc a Malév privatizációjával kapcsolatban közölte: a Budapest Airport értékesítése után az ÁPV Rt. újra ki fogja írni a pályázatot. A kormányfő megjegyezte azt is, hogy az orosz társaságok magyarországi jelenlétében lehetőséget kell látni, és nem korlátozni azt.

Az október elejére tervezett EU-orosz csúcs előkészítése állt az Európai Unió (EU) és Oroszország New York-i külügyminiszteri találkozójának a homlokterében. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán részt vevő miniszterek elégedetten nyilatkoztak az EU-orosz együttműködés közös terének létrehozását előirányzó, májusban Moszkvában elfogadott útiterv végrehajtásáról. A vízumkönnyítés témakörében Somogyi Ferenc  kifejtette: Magyarországnak érdeke fűződik ahhoz, hogy mielőbb sikerrel fejeződjenek be a tárgyalások erről a kérdéskörről, mivel ez teremtene alapot a magyar-orosz vízummegállapodás megkötéséhez. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, Oroszország is abban érdekelt, hogy a csúcstalálkozóig megszülessen a megállapodás a vízumkönnyítésről az Európai Unió és Moszkva között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!