Hírek

2005.09.15. 00:00

Nyilvánosságra hozhatók az előzetes eredmények

A németországi választások előzetes adatait az előzetes terveknek megfelelően már vasárnap este nyilvánosságra lehet hozni. A karlsruhei székhelyű alkotmánybíróság ezzel az döntésével elutasította az egyik Saar-vidéki egyéni képviselőjelölt nő sürgősségi indítványát.

Gyulay Z.

Elvira Ibraimkulova, a homburgi 299. számú választókerület egyedül induló, független jelöltje azt kérte a háromtagú bírói tanácstól, hogy az első számítások eredményének közzétételét az október 2-án esedékes drezdai pótválasztások utánra halasszák. Johann Halen, a szövetségi választási iroda vezetője tehát vasárnap este anélkül közölheti az előzetes adatokat, hogy a drezdai 1. számú választókerületben megtörtént volna a szavazás. Itt azért kellett a voksolást két héttel későbbre kiírni, mert a szélsőjobboldali NPD egyéni képviselőjelöltje elhalálozott.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint patthelyzet alakult ki az esetleg a Baloldallal kiegészülő, jelenleg kormányzó szocáldemokrata–zöld koalíció és a kereszténydemokrata-keresztényszocialista uniónak a szabad demokratákkal kötendő szövetsége között. Az ellenzéki kihívóknak jelenleg mindössze három szavazat hiányzik ahhoz, hogy többséghez jussanak a Bundestagban. Az egyénként külön-külön induló, de a koalíció esetleges folytatását már jó előre bejelentő Schröder–Fischer tandem viszont napról napra farag le a hátrányából. A Baloldal pedig a maga 8,5 százalékával máris megelőzte a Zöldeket (7,2) és a szabad demokratákat (7,0).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!