Hírek

2005.09.24. 00:00

Önerő nélküli lakáshitel várható, lízing formában

Több százan rohanták meg az Ingatlan-Expo lakáskiállítást arra a hírre, hogy nulla forintért lehetne „beszállni” új lakásba. A megoldás azonban még a pénzügyi felügyelet engedélyére vár.

B. M.

A konstrukció lényegében ugyanaz, mint az autók lízingje esetén: azonnal beköltözhető lesz a lakás, de a tulajdonjog csak a futamidő – 15-20 év – letelte után kerül a lakóhoz. Addig a lízingbe adóé, s ez a biztosítéka is. Ha a lízingelő nem fizet, ugyanúgy kitehető az ingatlanból, mint egy albérlő. A konstrukció lendületet adhatna a befagyott lakáspiacnak is, mert sokan nem tudják megfizetni az önrészt, emiatt kevesebb új lakás fogy. Jelenleg körülbelül ötvenezer új lakás áll üresen a megállt értékesítések miatt, miközben a használt lakások gyakran csak értékük alatt találnak vevőt. Márpedig az új ingatlanok vételárának, a bankhitelhez a saját rész fő forrása általában egy használt lakásért kapott pénz. A talán még idén kiadandó felügyeleti engedély birtokában félszáz ingatlanberuházó és lízingcégek fogják kínálni a lízingelt lakásokat. Az viszont valószínű, hogy – miként az autók esetében megszokott – a lízing teljes hiteldíjmutatója valamivel magasabb lesz, mint a személyi kölcsönkét felvett lakáshitelé. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!