Hírek

2006.03.22. 10:24

Hodorkovszkij Strassbourgban tesz panaszt

Ügyének felülvizsgálását kéri az emberi jogok európai bíróságán a szibériai börtönbüntetését töltő orosz olajmilliárdos, Mihail Hodorkovszkij, jelentette a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség.

BAMA

Az orosz olaj-óriásvállalat, a Jukosz korábbi főnökét adócsalás vádjával ítélték nyolc évi börtönre, büntetését az egyik szibériai fegyházban kell letöltenie. Ügyvédei most panasszal élnek a Strassbourg-i nemzetközi bíróságon, és kérik az oroszországi ítélet felülvizsgálását. A beadvány szövegét nem hozták nyilvánosságra, de sejteni lehet, hogy azt kifogásolják, Hodorkovszkijt politikai indokkal ítélték el. A fiatal olajipari vállalkozó korábban nagy összegeket fordított oroszországi ellenzéki pártok és emberi jogi szervezetek támogatására és gyakran nyíltan bírálta Putyin elnök politikáját. Hodorkovszkij hívei meg vannak győződve róla, hogy az üzletembert valójában emiatt ítélték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!