Hírek

2006.07.25. 10:00

Gyurcsány: fájni fog, de…

Ami a kormánypártokon múlt, átment, amihez az ellenzék is kellett volna, nem - így összegezhető a parlament nyári, rendkívüli ülésszakának utolsó napja.

Tibay Gábor

A zárószavazások eredménye aligha meglepő: mint azt tudni lehetett, a Fidesz elöljáróban nem támogatta a kormánypárti előterjesztések egyikét sem . Navracsics Tibor frakcióvezető ezt parlamenti sajtótájékoztatóján a nap folyamán meg is erősítette. Az Országgyűlés hétfőn kilenc jogszabályról döntött. Így többek között határozott a tanárok kötelező óraszámának emeléséről és a tagiskolai rendszer kialakításáról - e szerint ha egy intézmény nem tud minden évfolyamon osztályt indítani, csak más iskola részeként működhet. A felsőoktatási törvény módosításával lehetővé vált a képzési hozzájárulás bevezetése - ez ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája őszi demonstrációt helyezett kilátásba. A törvénnyel kapcsolatosan a Fidesz sem hallgat: Pokorni Zoltán oktatáspolitikus szerint a jogszabály több ponton is aggályos, ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordul a kérdésben.

Elbuktak azonban a kétharmados tervek, így a parlamenti képviselők létszámáról szóló előterjesztés. A kormányoldal 298-ra mérsékelte volna a honatyák számát, míg a Fidesz 200-ban látta volna megfelelőnek a létszámot - az ellenzéki párt ezért nem is támogatta a kabinet javaslatát. Ugyancsak nemet mondtak az ellenzéki képviselők az önkormányzati rendszer átalakítását célzó jogszabályra: ebben többek közt azt szerette volna a kormány elérni, hogy az ötszáznál alacsonyabb lélekszámú települések kénytelenek legyenek körjegyzőségekbe tömörülve ellátni közigazgatási feladataikat, az ezer főnél kisebb települések pedig csak indokolt esetben működtethessenek önálló hivatalt. A miniszterelnök amúgy nem hagyott kétséget afelől, hogy ha nem mond igent a Ház az előterjesztésre, másként próbálkozik majd a kabinet.

„Mit kell tenni, ha a közigazgatás átalakítása nem kap segítséget?” - tette fel a kérdést, majd válaszolt is rá: „a kormány az együttműködést fogja támogatni, a reformok pedig feles törvényekkel folynak tovább”. A vitanapot amúgy Gyurcsány Ferenc szokásos napirend előtti felszólalása, és az ezzel kapcsolatos pengeváltások indították. A miniszterelnök beszédében közölte: a kormány meg van győződve arról, hogy jó irányba megy az ország. A kormányfő leszögezte: a kabinet és a koalíció nem fél attól, ha hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, az egészségügyhöz, a közigazgatáshoz. A megszorításokat védőoltáshoz hasonlította: azt mondta, lehet, hogy az injekció fáj, de a gyerekek hasznára válik. Az ellenzéki padsorokból érkező bekiabálások emlékeztettek Gyurcsány megszorításokat bejelentő szavaira: „mégis fájni fog?” - kérdezték a miniszterelnöktől.

A kormányfő azt is bejelentette: egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal a konvergencia-programról. A miniszterelnök a megszorításokat a fejlesztésekhez szükséges stabil alapnak nevezte, hozzátéve: hogy az ország tudja, hogy miért is küzd, a kabinet egy héten belül nyilvánosságra hozza az Új Magyarország nemzeti fejlesztési tervet. A kormányfő hozzátette, nem kicsinyes vitákban kell beszélni az ország sorsáról. „Az már igaz, a kormányfő nem megy bele kicsinyes vitákba: a kormányoldal ennek megfelelően az ellenzék módosító indítványai közül 149-re nemet mondott, mindössze hármat támogatott” - reagált Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a kormány újabb fejlesztési terve is azt mutatja, a kabinet „program-tűzijátékkal” kápráztatta el az embereket, holott a miniszterelnök szavai olyanok, mint a Lenin-összes: mindenre van bennük bizonyíték, mint ahogy az ellenkezőjükre is.

Fidesz: a tét a Gyurcsány-csomag bukása

A Fidesz szerint az önkormányzati választások politikai tétje, hogy megbukik-e a Gyurcsány- csomag - mondta Szijjártó Péter, a párt kommunikációs vezetője. Szijjártó elmondta, hogy a Fidesz elnöksége a „Jó reggelt, Magyarország” kiáltvány - mely szerint a Gyurcsány-kabinet tudatosan becsapta a választókat - céljának megvalósítása érdekében szervezőbizottság létrehozásáról döntött. Hozzátette: a Fidesz arra kér mindenkit, aki úgy gondolja, hogy a Gyurcsány-csomagnak meg kell buknia, hogy csatlakozzon a Jó reggelt, Magyarország kiáltványhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!