Hírek

2007.12.03. 18:20

Egymilliárd forintot kóstál a futsal EB

A 2009-es futsal Európa-bajnokság magyarországi megrendezése egymilliárd forintba kerül majd

Éber S.

A 2009-es futsal Európa-bajnokság magyarországi megrendezése egymilliárd forintba kerül majd, amelyet teljes egészében az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) áll úgynevezett költségtérítés formájában. Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a honi szervezőknek csak egy ütőképes csapat kialakítása kerül majd pénzbe, illetve az UEFA a jegybevétel bizonyos százalékából részesül majd.
Ragadics Ferenc, az UEFA futsalbizottságának tagja, és Esterházy Márton, a honi futsaltestület elnöke 2006-ban kereste fel Kistelekit a rendezés ötletével.

Első körben hét pályázat érkezett az UEFA-hoz, majd a második fordulóban már csak négy kandidálás volt, a jelölteket egyesével kereste fel az UEFA. „A látogatások tapasztalatai alapján a mi pályázatunkat értékelték a legjobbnak Belgium, Törökország és  Bosznia-Hercegovina előtt” – emlékeztetett Ragadics. A sportvezető hozzátette, hogy az UEFA illetékesei két pontban találtak negatívumot. Az egyik a debreceni szálláslehetőségek, a másik az edzőcsarnokok és öltözők állapota. Ragadics kifejtette, előbbi márciusra, az első, hivatalos UEFA-szemle idejére megoldódik, mivel addigra elkészül a  hajdúsági város új ötcsillagos szállodája.

Esterházy szerint a magyar válogatott a világ legjobb 10-12 csapata közé tartozik. Ezt különösen bravúrosnak értékelte azt figyelembe véve, hogy mindössze 600 igazolt futsaljátékos van Magyarországon, ezzel a létszámmal pedig olyan országokat sikerül a pályán, eredményességben megelőzni, mint a több tízezer igazolt futsalost jegyző Románia vagy  Csehország.Célként említette, hogy pár éven belül több ezresre nőjön a futsalt hivatalosan űzők száma.

A kontinensviadal pontos időpontját még nem jelölték ki, egyelőre csak annyit tudni, hogy 2009 novemberében vagy decemberében  látogat Budapestre és Debrecenbe a sportág európai elitje. A két év múlva az eddigi nyolc helyett már 12 résztvevőt számláló Eb-nek házigazdaként biztos résztvevői a magyarok. A hazai válogatott a 2005-ös Eb-n szerepelt, az ideire azonban nem jutott ki, mert a végül bronzérmes oroszok útjukat állták. Esterházy szerint a nemzeti  együttes további fejlődése érdekében nem kizárt brazil  futsaljátékosok honosítása, ahogy ez szinte minden élmezőnyhöz tartozó és odavágyó gárdánál tapasztalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!