Hírek

2008.04.25. 17:36

Jövő hét elején megismerhetjük a jelölteket

Ha az SZDSZ kilép a koalícióból vasárnap, akkor miniszterelnök legkésőbb a koalíció megszűnését követő első munkanapon megnevezi miniszterjelöltjeit - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI kérdésére pénteken.

BAMA

A távirati iroda információi szerint a miniszterelnök várhatóan a jövő hét elején jelenti be jelöltjei nevét. Az MSZP képviselőcsoportja hétfőn és kedden is ülésezik, utóbbin hivatalosan is a kisebbségi kormányzással összefüggő kérdések kerülnek napirendre. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke a testület legutóbbi ülésen, a múlt héten azt mondta: a következő alkalommal miniszterjelölti meghallgatásra lehet számítani. Eszerint a logika szerint az új tárcavezetőket a keddi és  szerdai bizottsági üléseken hallgatnák meg. A május 1-jével kezdődő négynapos hosszú hétvége miatt azonban az új tárcavezetők - ha meg is történnek az országgyűlési bizottsági kötelező meghallgatások - leghamarabb május 5-én, hétfőn tudják letenni a parlamenti esküt. (Ez abban az esetben nincs így, ha olyan politikus veszi át a gazdasági, az egészségügyi vagy a környezetvédelmi tárca vezetését, aki jelenleg is a kormány minisztere, akkor ugyanis nem kell újra esküt tennie.)

Amennyiben az új miniszterek csak 5-én tudnak esküt tenni, érvénybe léphet a helyettesítési rend, ugyanis előfordulhat, hogy május 1-je és 5-e között sem tárcavezetője, sem államtitkára nem lesz annak a három minisztériumnak, amelyek éléről április 30-ával távoznak az SZDSZ-es vezetők. A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai, és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján 2007-ben hozott miniszterelnöki rendelet szerint kölcsönösen helyettesíti egymást az egészségügyi, valamint az oktatási és kulturális miniszter. A környezetvédelmi tárca vezetőjét a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a gazdasági tárcavezetőt pedig a szociális és munkaügyi miniszter helyettesítheti.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kinyilvánította, hogy addig nem javasol senkit az SZDSZ-es tárcák élére, amíg a szabad demokraták a koalícióban vannak, hiszen addig - a koalíciós szerződés szerint - erre a kisebbik kormánypártnak van lehetősége. Az MTI információi szerint a miniszterelnök bizonyos kérdésekben - ahogy arra már korábban is volt példa - csak az utolsó pillanatban dönt majd. Így nyitott kérdés még, hogy a kormány szerkezetét is átalakítja-e, vagy csak új tárcavezetőket jelöl a megüresedett posztokra. Ha az előbbi mellett dönt, akkor létrejöhet egy gazdasági és fejlesztési csúcsminisztérium, amelyet Bajnai Gordon vezetne. Az önkormányzati miniszter szerdán az MTI kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy lenne erről egyeztetés közte és a miniszterelnök között. Ha létrejön ez a csúcsminisztérium, akkor - sajtóhírek szerint - a tisztán önkormányzativá váló tárcához visszakerülhetne Lamperth Mónika, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot pedig megkaphatná Szekeres Imre. Az esélylatolgatások szerint a honvédelmi tárcát Vadai Ágnes vagy Iváncsik Imre vehetné át.

A környezetvédelmi és az egészségügyi tárcánál elképzelhető, hogy szakértő kaphatja a miniszteri posztot. Az MTI-nek többen úgy fogalmaztak a miniszterelnök környezetéből, hogy Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója "jól teljesített a teszten" vagyis hatékonyan és eredményesen bonyolította le az egyeztetést a háziorvosokkal, ezért nem kizárt, hogy a kormányfő őt jelöli az egészségügyi tárca élére. A környezetvédelmi miniszter - sajtóinformációk szerint - Baja Ferenc vagy Oláh Lajos lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!