Hírek

2008.04.22. 10:50

Vádemelést javasol a rendőrség Tomcat ügyében

Terrorcselekmény előkészülete miatt vádemelést javasol a rendőrség az interneten Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen; két társával szemben pedig közveszélyokozás előkészülete miatt.

BAMA

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden közleményben tudatta: lezárták a nyomozást P. (Polgár) Tamás és két társa, T Gergő és F. Ágnes ügyében, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték a Fővárosi Főügyészségnek. Emlékeztetnek rá: még tavaly május 8-án, az esti órákban érkezett állampolgári bejelentés a rendőrségre, hogy a bejelentő egy csepeli panelház liftjében együtt utazott egy számára ismeretlen férfival, aki egy műtrágyás zsákot vitt, valamint egy hátizsák volt nála, amelyből drótok lógtak ki. Közben telefonált és a telefonba csak annyit mondott, hogy "ma este robbantunk". Ezt követően, a liftből kiszállva, bement az egyik emeleti lakásba.

A bejelentést követően a panelházhoz érkező rendőrök a lépcsőházban felfigyeltek P. Tamásra, akit igazoltattak, majd intézkedést kezdeményeztek a bejelentő által megnevezett lakásban, ahol egy nő és egy férfi tartózkodott. A rendőrök a lakás konyhájában különböző vegyi anyagokat találtak, mint például 25 kilogramm kálium-nitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vas-oxid port, 50 kilogramm alumínium port, valamint 2 méter stopinszálat - olvasható a közleményben. A BRFK hozzátette: a konyhában, a gáztűzhelyen találtak egy lábast, benne sárgásbarna színű megolvasztott anyaggal, továbbá négy  mécsestestbe öntött, kanóccal ellátott anyagot, valamint két, egyenként kétdeciliteres papírpohárba öntött, stopinszállal szerelt sárgásbarna színű anyagot.

Tomcatet és társait a rendőrök előállították és közveszélyokozás  előkészületének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették őket. A rendőrség kezdeményezte Tomcat előzetes letartóztatását, amit a bíróság elrendelt, két társa szabadlábon védekezhetett. A rendőrség később Tomcat gyanúsítását megváltoztatta, és terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg a férfit. A nyomozás során igazságügyi haditechnikai szakértőt rendeltek ki, aki szakvéleményében úgy nyilatkozott, hogy a lakásban lefoglalt 2 méteres stopinszál pirotechnikai terméknek és egyben robbanóanyagot tartalmazó terméknek minősül, amelynek beszerzése, birtoklása, felhasználása engedélyköteles tevékenység.

A szakértő a lefoglalt sárgásbarna színű megolvasztott anyagról  megállapította, hogy az kálium-nitrátból, kristálycukorból és  ventilált kénporból előállított, házi gyártmányú pirotechnikai  gyújtókeverék maradéka. A keverék előállítása is tűzveszélyes tevékenység. A szakértő szerint az anyag meggyújtva fröcskölve ég, a  környezet egyéb éghető anyagait is meggyújthatja – olvasható a közleményben. A szakértő szerint a mécsestesbe öntött anyagok szintén házi gyártmányú pirotechnikai elegyek, amelyekbe gyertyabélt helyeztek. A mécsesek meggyújtása egyrészt közvetlenül veszélyezteti a meggyújtást végző személy életét, testi épségét, másrészt alkalmas közveszély okozására. A szakértő megállapítása szerint a lefoglalt mécsesek is fröcskölve égnek, a környezet tárgyait felgyújthatják, a fröcskölő égés pánikot okozhat. A papírpohárba öntött anyagok is ugyanezt az anyagot tartalmazták.

A szakértő szakvéleményében kifejtette, hogy a lakásban lefoglalt, házilag előállított anyagok "házi gyártmányú pirotechnikai gyújtókeverékek, amelyekbe azok meggyújtása céljából gyújtózsinór van belehelyezve". Ezek a gyújtókeverékek robbanóanyagnak minősülnek, amelyeket pirotechnikai célra készítettek. A rendőrség azt is tudatta, hogy a nyomozás során lefoglalták  Polgár Tamás e-mail-forgalmát, amely alapján megállapították, hogy a  férfi a lakásban lefoglalt anyagokat 2007. május 9-én egy fővárosi  rendezvényen a tömegben, emberek között kívánta felhasználni. Az anyagok ilyen jellegű, tömegben való felhasználása pánik okozására lett volna alkalmas - olvasható a közleményben.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!