Hírek

2008.11.07. 14:24

Milyen bankmentés az, amiből nem kérnek a bankok?

A Fidesz azt kéri, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződés teljes szövegét – közölte Varga Mihály, a párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

mti

Mint mondta, ha nyilvánosságra hozzák, mindenki eldöntheti majd, mire is vállaltunk kötelezettséget, amikor a hitelszerződést aláírtuk. „Szeretnénk tisztázni azt is, mennyi a kamata a hitelnek, és mennyi idő alatt kell visszafizetni” – így Varga. Szerinte az embereknek joguk van tudni, mi van a szerződésben, mit hagyott jóvá csütörtökön a valutaalap vezetése. A fideszes politikus idézte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, aki egy mindent elhárító akadálynak nevezte az IMF-szerződést, és azt mondta, hogy a gazdasági válság elsődleges hatásai nem lesznek jellemzőek Magyarországra. „Ehhez képest nem igazán értjük, hogy a csütörtökön bejelentett, 600 milliárd forintos csomag miről is szól” – mondta a Fidesz alelnöke.

Az IMF-megállapodás keretében a Magyar Nemzeti Bank javasolja, hogy a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe, amiből 300 milliárd a tőkejavítást szolgálja, a fennmaradó rész pedig garanciaalapként működik.

Varga kifejtette: három kereskedelmi bank neve hangzott el, őket érintené a csomag, ám közülük már volt, aki bejelentette, hogy nem tart igényt a segítségre, egy másik úgy nyilatkozott, megfontolja, de nem indokolja a helyzet, hogy igénybe vegye, a harmadik pedig néma csendben van. „Milyen bankmentő csomag az, amit a bankok nem is akarnak igénybe venni?” – tette fel a kérdést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!