Hírek

2010.11.26. 08:41

Kövér visszavenne a T. Ház tempójából

Kövér László szerint az Országgyűlésnek 2011-ben racionálisabb működési módra kell áttérnie, sem a kormány, sem a képviselők nem fogják bírni a mostani tempót. A házelnök az MTI-nek adott interjúban leszögezte: a Ház jövő évi működését illetően a frakcióvezetőknek tesz az ésszerűsítést szolgáló javaslatokat, de radikális változásokat nem tervez.

MTI

Kövér László fenntartja azt a korábbi álláspontját, amely szerint jövőre meg kellene változtatni a parlament jelenlegi, heti ülésezési rendjét. A házelnök szerint racionálisabb működési módra kell áttérni több ok miatt is, változtatni kell azon a tempón, ahogy jelenleg zajlik az Országgyűlés ülésezése. Hozzátette: meg kell keresnie a lehetőségét és a megoldását annak, hogy az ellenzék parlamenti megszólalási, illetve a kormány tevékenységét érintő kérdezési jogait ne csorbítsák.

Erre akár hetente is lehetne lehetőséget biztosítani úgy, hogy közben ne kelljen a képviselőknek minden héten a határozatképességet biztosítaniuk - mutatott rá. Szerinte ezt a felvetést az ellenzéki képviselők a következő választások közeledtével érthetik meg, most ugyanis - ellentétben a kormánypártiakkal - nincs egyéni körzetük, ahol szintén dolgozniuk kell.

Az új típusú működés melletti érv az is, hogy jövőre Magyarország ellátja a Európai Unió soros elnökségét  - hívta fel a figyelmet a házelnök, aki szerint sem az Országgyűlés, sem a képviselők, sem a kormány tagjai nem fogják bírni a mai tempót. A bizottsági struktúra átalakítását firtató kérdésre "rosszindulatúaknak" nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az ellenzéki vezetőktől el akarnák venni a számvevőszéki és a nemzetbiztonsági bizottságot.

Ezeknek az információknak semmi alapjuk sincs, nem akarunk kormánypárti elnököt kinevezni e testületek élére - húzta alá Kövér László. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság létét és jogkörét kétharmados törvény rögzíti. Mint mondta, nem látott még olyan előterjesztést, amely ezen változtatni akarna, és ennek indokát ő maga sem látja. A házelnök kiemelte: a bizottsági struktúra a frakciók közötti konszenzussal jött létre, az eddigi szokás szerint azzal is változtatnak rajta, ő viszont nem látja indokoltnak, hogy a mai rendszert módosítsák.

Az Országgyűlés Hivatala dolgozóinak esetleges leváltásával kapcsolatos hírről Kövér László azt mondta: nem tervez semmilyen radikális átalakítást, főleg nem tömeges elbocsátást. Ez nem jelenti azt - közölte -, hogy eddig nem voltak kisebb átalakítások a struktúrában, vagy hogy ne lehetnének a jövőben is hasonlóak a bizottsági elnökök tapasztalatainak figyelembe vételével.

De ez nem fenyegetés, és nem is ígérgetés arra, hogy január 1-jétől fenekestül felforgatok mindent a Házban, és hogy tömegesen rakok az utcára embereket - fogalmazott, rögzítve, hogy ennek semmiféle indokát nem látja. A sajtó jövőbeni parlamenti működése kapcsán az Országgyűlés elnöke azt mondta: itt is lesznek kisebb, az ésszerű működést szem előtt tartó változások, amelyek "semmiképpen nem a liberalizmus irányába" mutatnak. A cél az, hogy normális, nyugodt rendben tudjanak a képviselők dolgozni - húzta alá.

Szerinte mindenkinek meg kell találnia a parlament épületben a helyét: az újságíróknak, a lobbistáknak, az érdeklődőknek, a szakértőknek; kategóriánként végig kell nézni, hogy ki miért van az épületben ülésnapokon.m Nem látom be, hogy a sajtószabadság elidegeníthetetlen része lenne az, amikor mozsárágyú nagyságú teleobjektívvel fotózzák a parlamenti képviselők asztalait - hozott példát. Közölte: tesz majd javaslatokat a Ház jövő évi működését illetően a frakcióvezetőknek és a változásokban kompromisszumra törekszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!