Kék hírek, bulvár

2009.06.16. 13:35

Pénzbüntetést kaptak a fogyatékosokat megalázó rendőrök

Másodfokon enyhítette a Pécsi Ítélőtábla annak a három csurgói rendőrnek a büntetését, akik megaláztak két szellemi fogyatékos férfit. Felfüggesztett szabadságvesztés helyett pénzbüntetést kaptak.

Jakab Edit

A három rendőr 2007 februárjában kora reggel a rendőrség épületében találkozott a két szellemi fogyatékos férfival. A két sértettet – akik amúgy ismertek voltak a rendőrök előtt, aznapra is tervezték kihallgatásukat – egy szobába hívták, és ott megalázó kérdéseket tettek fel nekik. Ilyeneket például, hogy hány kölyke van a jetinek, szőrös-e a sün nemi szerve vagy tüskés. Az egyik férfinak azt a feladatot adták, hogy fordítva üljön egy székre, a széktámlával "kormányozzon", testvére pedig börrögjön hozzá. A két fogyatékos férfit rávették, hogy énekeljenek, majd hajoljanak meg, dugják ki a nyelvüket. Az egyiknek meg kellett fogni egy poszteren szereplő meztelen nő mellét. Minderről az egyik rendőr mobiltelefonjával felvételt is készített, a 33 perces film felkerült a csurgói őrs számítógépére.



A három vádlott mindvégig azt hangsúlyozta: egyáltalán nem akarták megalázni a két férfit, nem akartak hátrányt okozni nekik. A két sértettnek egyébként szemmel láthatóan tetszett a "szereplés". A vádlottaknak, állították, nem volt tudomásuk a sértettek szellemi állapotáról, arról, hogy egyikük cselekvőképességet kizáró, testvére cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll.

Első fokon a bíróság a három rendőrt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte: a felvételt készítő rendőr nyolc hónapi, két társa egy-egy évi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A Pécsi Ítélőtábla annyiban egyetértett az elsőfokú bíróság ítéletével, hogy hivatali visszaélésben bűnösnek találta a három rendőrt. Ám tekintettel arra, hogy a három rendőr a bűncselekmény előtt kimagaslóan végezte rendőri munkáját, elégségesnek találta a pénzbüntetés kiszabását.

A három vádlott közül két rendőr 180-180 ezer, a felvételt készítő társuk 150 ezer forint pénzbüntetést fizet a jogerős ítélet szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!