Kék hírek, bulvár

2010.04.03. 13:19

Őt is hazavárták! Halálos balesetet szimuláltak a találkozón

Felbőgtek a motorok szombaton Kaposváron a Praktiker parkolójában, hogy a több mint száz résztvevő végigvonuljon a városon, a Szent Imre térig.

F. Szarka Ágnes

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezte első motoros találkozójának szlogenje: Somogyban Biztonságban Motorkerékpáron is.

Mergancz Sándor dandártábornok Somogy megye rendőrfőkapitánya megnyitójában a kuplungokért és a hűtővizekért aggódott, de szerencsére mindenki baj nélkül teljesítette a távot.

– A motorozás, a motor embereket összehoz és megoszt – mondta a Mergancz Sándor, – mert a motorosokon belül külön kasztot képviselnek a Harley-tulajdonosok, és a rizsfőzősök. Nekem ez utóbbi jutott, de nagyon élvezem a motorozást. A motorozás életérzés. Ma már Magyarországon kialakult egy motoros társadalom. Erre nekünk rendőröknek is komolyan oda kell figyelni, hogy mindenki hazaérjen.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rengeteg motoros vett részt a találkozón
[/caption]
Horváth József rendőrezredes, főkapitányhelyettes állította, hagyományteremtő szándékkal hívták életre a találkozót.
– Nem titkolt célunk, hogy Somogy megye területén is minél kevesebb motoros szenvedjen balesetet. Ez a bőrkötésbe burkolt emberi szövet rendkívül sérülékeny. Minél kevesebben szenvednek balesetet és minél enyhébbek a sérülések, annál korrektebb, gyümölcsözőbb lesz a motorosok és a rendőrök együttműködése. Ennek szellemében hoztuk létre a közlekedésbiztonsági chartát, amelynek aláírására kérek mindenkit. Csatlakozzunk a balesetmentes, szabálykövető közlekedők táborához.

A hely és a rendezvény szellemének megfelelően Rumszauer Miklós plébános is motorkerékpáron érkezett, hogy megáldja a motorokat és a motorosokat.

Tekintse meg a motoros találkozón készült képgalériánkat is!

– Nagyon fontosnak érzem a motorok megáldását – mondta a plébános. – Érintett vagyok magam is, hiszen évekkel ezelőtt kevésen múlt, hogy nem váltam egy motorosbaleset áldozatává. Hajszálon múlik az ember élete. A motor veszélyes üzem, ám azt is lehet okosan bölcsen, istennek hálát adva használni. Amikor megáldom e csodaparipákat, nemcsak a közlekedési eszközöket áldom meg, hanem a rajta ülőket, az úton közlekedőket is. Amikor az egyház áld, Isten hatalmát, jelenlétét kéri és kívánja.

A motorosokat számos színes program várat. Kipróbálhatták a biztonsági öv szimulátort és a részeg szemüveget, valamint saját rátermettségüket egy meglehetősen nehéz ügyességi pályán. Részt vehettek egy kerekasztal beszélgetésen, ahol megpróbálták közelebb vinni egymáshoz a rendőrség és a motorosok olykor kibékíthetetlennek tűnő ellentétét.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Látványos bemutató tarkította a találkozót
[/caption]
A nagyvasak tulajdonosai száguldozni szeretnek, a rendőrök pedig a sebességkorlátozás betartását követelik meg. Bemutatkozott az ország talán legfiatalabb motorosa, a nyolc éves Szita Bence is. Korához és méretéhez igazodó motorján különféle trükköket mutatott be. A kisfiút látva biztos, hogy a motoros társadalom tovább növekszik.

Míg a Somogyban Biztonságban Motorkerékpáron is találkozó résztvevői önfeledten szórakoztak, addig Balatonföldváron halálos kimenetelű motorosbaleset történt. Egy 18 éves helybeli fiatalember jobbra indexelt, de balra kanyarodott. A mögötte érkező teherautó már nem tudta kikerülni, elütötte a fiatalembert. A sofőr észlelte ugyan a balesetet, de megállás nélkül továbbhajtott.

A balesetet meglátva egy kutyát sétáltató nő elájult. A mentő, sőt a városban tartózkodó motoros mentő is néhány percen belül a helyszínre érkezett. Emberfeletti küzdelmet folytattak a fiatal férfi életben tartásáért, de küzdelmük hiábavalónak bizonyult. A 18 éves fiatal sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínen meghalt. Még a helyszínen azonosította az édesapja. Őt is hazavárták.



A szimulált balesetet a találkozón részt vevő motorosok néma csenden, elgondolkodva nézték végig. Őket is haza várják. A bemutatót a Kötél Speciális Mentőegyesület, az Országos Mentőszolgálat Motoros mentőse, a Pannon Mentő és a Somogy Temetkezési Kft., valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tartották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!