Kék hírek, bulvár

2010.10.10. 19:02

Romba dőlt álmok Kolontáron - fotók

Szigorúan ellenőrzött körzet, lezárt terület – védőmaszkos rendőrök, gumicsizmás tűzoltók és katonák láttak el szolgálatot hétvégén Devecserben és Kolontáron.

Harsányi Miklós

A vörösiszap házakat árasztott el, autókat sodort el, családok váltak földönfutóvá. Az ökokatasztrófa második felvonása szombaton volt – a 800 lelkes Kolontár lakosságát Ajkára evakuálták. Eközben újabb segélyszállítmányok érkeznek a kistelepülésre, Veszprém megyébe a hétvégén négyszáz pár cipőt szállítottak a kaposvári önkéntes életmentők.

– Csak az a ruhám maradt meg, ami rajtam van – kesergett egy középkorú devecseri asszony. – Romba dőlt az otthonom; az iszap elöntötte a szobákat, tokostul tépte ki az ajtót, a bútorok megsemmisültek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hatalmast pusztítást végzett a lezúdult vörösiszap
[/caption]
Iratai, hivatalos papírjai eltűntek. Tönkre ment minden féltett vagyona, különösen a konyhai gépekért fáj a szíve, amire hosszú időn át kuporgatott. Fakó, vöröses lében úszik a háza, az vörösiszap elöntötte a gondosan ápolt kertet is. Szemvillanás alatt egy élet munkája veszett oda.
Az asszony hálát ad az égieknek: a riadó idején épp egy távoli városban volt dolga. A tragédia azonban nem kímélte utcabelijeit. A kórházban égési sérülésekkel ápolják közeli rokonát, akire újabb komoly beavatkozás vár.

A nő a hétvégén erőt vett magán. Fehér védőruhában, védőmaszkban visszamerészkedett házához. Utolsó kísérletet tett a romoknál. A családi fényképalbumot keresgélte, de hamar feladta a kutatást. A gyermekeiről készült képet örökre elnyelte az iszap...

Hatalmas teherautók dübörögtek Devecser és Kolontár között. Hétvégén is ingajáratban szállították el az iszapot. A behemót gépek megkülönböztetett figyelemben részesültek – a honvédség, a rendőrség, a tűzoltók és a katasztrófavédelem mellett jószerivel csak a sofőrök kaptak zöld jelzést a városba. Már Pusztamiskén villogó lámpás rendőrkocsi állta el az utat; Devecser előtt néhány kilométerre állították fel az első ellenőrző pontot, amit aztán újabbak követtek. Mindenkit visszafordítottak, kizárólag az engedéllyel rendelkezők hajthattak a katasztrófa sújtotta térségbe.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szántóföldeken is mindent letarolt a vörösiszap
[/caption]
Vörös csík kanyarog az úton Devecserben, hallani a szakemberektől. A kisváros utcáin az áradat mindenütt nyomott hagyott, a környékre legalább egymillió köbméternyi iszap zúdult le. A főtér szinte egy nagy belvédelmi erődítménnyé alakult át – a templom melletti téren katonai sátrat feszítettek ki, a lakosságnak és a kárfelszámolásban résztvevőknek óriási teherautók hozták hétvégén is az ellátmányt. A főtéren kartonszám pakolták le a friss ásványvizet, a tábori konyhában gulyást főztek. Egy kis furgonból friss kenyeret, péksütemény osztogattak.

– Különleges intézkedés – tekintettel a helyzetre, speciális szabályokat hoztak. A devecseri utcákon védőmaszkos rendőrök sokasága látható. Párosával és kisebb csoportokban ügyelnek a rendre. Nyugalom és biztonság: fokozott járőrözést vezettek be a kisvárosban. A lakosság számíthat a rendfenntartókra, éjjel-nappal őrzik a megmaradt javakat. Már akinek maradt valamije a pusztítás után. Egy középkorú apa állását, családja megélhetését féltette.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kereteket is elöntötte a vörösiszap
[/caption]
– Százméternyire voltunk a pusztítástól, a lakásunk megmaradt – így a férfi. – Nem váltunk földönfutóvá, ám arról fogalmam sincs, miből tartom el majd a gyereket. Ha a környéken nem lesz elég állás, akkor lőttek mindennek.

Milyen autó lehet ez? – próbálták néhányan megfejteni a devecseri főtér közelében veszteglő kocsi márkáját. A járművet több centi vastagon borította el az iszap. Nem lehetett ráismerni, még szakavatott tekintetek is csak tippelni mertek. Ragadós sár és iszaptenger – ahogy hallani, a Bocskai utcán is hatalmas áradat hömpölygött végig. Siralmas látványt nyújtanak az épületek. Rozsdás színre festette az iszap a házak falát, s csak arrafelé vagy húsz otthon vált lakhatatlanná.

Devecser-Kolontár-Ajka – vastag vonallal áthúzott jelzés mutatja, hogy az úton civileknek tilos az átjárás. A vékony vörös iszapcsík hirtelen hatalmas mezővé terebélyesedik Kolontár előtt. A pusztítás Holdbéli tájjá alakította a szántót. Barnás-vöröses vízzel teli az útszéli árok, az áradat megtépázta a fákat és megszaggatta a házak kerítését. Autót, lépcsőt, udvaron őrzött régi gépeket is elsodort az áradat. Megdöbbentő mementóként néhány tő kukorica arra emlékeztet: nemrég arrafelé még gazdálkodtak.



A gumicsizma alatt cuppog a vöröses sár, mondják a szakemberek. Kolontár kihalt falu. Üresen áll minden ház, a helyieket szombaton Ajkára szállították. Csak a kármentesítésben dolgozók maradhattak a faluban, ahol gőzerővel dolgoztak a községet átszelő 4-5 méter magas gát építésén. Mások a napokban elsodort vasúti töltés javításánál segédkeztek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy kutyát próbáltak megmenteni a szakemberek
[/caption]
– Nincs hova mennünk – így egy fiatal férfi. – Ha netán újabb áradat jönne, buszra vagy vonatra ültetnek, aztán lehet, hogy Győrbe szállítják az egész várost. Kaját kapunk, fedél lesz a fejünk felett. Egyet viszont senki se tud megmondani: mikor lesz itt újra normális az élet...

Magasnyomású mosóberendezést kérnek

– Ezek tényleg új cipők? – kérdezgették a devecseriek a kaposvári életmentőket, akik a városszélén kialakított nagy raktárban pakolták le a 400 pár lábbelit. Sokan hálálkodtak a civil csapatnak.

Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) parancsnoka hazaérkezés után szerkesztőségünknek azt mondta: újabb segítségre van szüksége a bajbajutott embereknek. Most magas nyomású mosóberendezést akarnak eljuttatni a Veszprém megyei térségbe.

– Aki ilyen gépet fel tud ajánlani, kérjük, keresse meg a Kötél egyesületet – közölte a parancsnok. – A készülék helyszínre juttatásáról csapatunk gondoskodik.

Csődület a főtéren

Kisebb csődület verődött össze a hétvégén Devecser főterén. Egy lesoványodott kutyát találtak, szakemberek rögtön megvizsgálták az állatot. Úgy tűnt, az eb nagyobb baj nélkül átvészelte az utóbbi napok megpróbáltatásait. A városba egyébként egy ismert állatotthon alapítvány munkatársai érkeztek a hétvégén, és segítséget nyújtottak a helybelieknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!